Gužva pred pučkom kuhinjom na zagrebačkom Svetom Duhu. Među gladnima je i Mato Pauk iz Zagreba. Nezaposleni diplomirani ekonomist s dugogodišnjim radnim iskustvom, nakon braniteljskog staža spao je na 800 kuna primanja.
600 potroši na stanarinu, s ostatkom bez pučke kuhinje ne može
preživjeti.
"Ja sam uvijek imao primanja oko 2000-3000 tisuće maraka u ono
vrijeme, poslije kad sam radio te brokerske poslove, imao sam
godinu dana dvije - super super", kaže Mato.
No pogrešne poslovne odluke i kriza doveli su ga u red za
besplatnu hranu. Nje je u dvorištu pučke kuhinje danas bilo na
tone, jer već tradicionalno jednom na godinu s velikom pošiljkom
Caritasu je uskočila država.
"Vrijednost robe je 3 milijuna i sto tisuća kuna. Ukupna količina
je 130 tona, klasične namirnice, brašno, ulje, šećer, konzerve,
mlijeko u prahu, jaja u prahu", kaže pomoćnik ministra
gospodarstva Ivo Milatić.
Svakom od 14 centara koji će hranu podijeliti kroz ručkove, ali i
pakete, ova će pošiljka iz državnih robnih zaliha potrajati oko 3
mjeseca. I dok je pomoć dobrodošla, iz Caritasa državi poručuju -
ukinite PDV na donacije i potaknite trgovačke lance da
doniraju.
"Privatnik da bi ti nešto dao, kad još mora platit 25 posto,
njemu je zapravo bolje napraviti zapisnik - uništeno - bačeno i
gotovo. Ja sam davno prije rekao u Zagrebu, ja bi potpisao 30
tisuća ljudi hranit u Zagrebu, ljudi nemojte bacat ono što je
dobro - iskoristimo to", kaže ravnatelj Caritasa Župe sv.
Antuna Padovanskog Ivan Radeljak.
I dok se hrana uništava, sve je više onih kojima treba. U
posljednje dvije godine - broj korisnika pučkih kuhinja u sustavu
Caritasa porastao je za čak 25 posto. Na dan se podijeli 3000
tisuće obroka, više od milijun svake godine. Sve više gladnih
dolazi iz srednjeg sloja.
"To su najčešće obitelji, cijele obitelji s maloljetnom djecom,
mladi, visokoobrazovani, dugotrajno nezaposleni, obitelji koje su
slomili kreditni problemi", kaže Suzana Borko iz Caritasa.
Ne ohrabruje ni podatak da najviše korisnika pomoći dolazi iz
skupine onih od 20 - 40 godina.