Play ponuda

RAT CRVENIH / Kuha u SDP-u: Klisoviću mjesto predsjednika Skupštine nadohvat ruke, a bivši šef ZG organizacije kaže da je to 'uhljebljivanje'

Image
Foto: Pixsell

Čeka se rasplet pregovora između platforme Možemo! i SDP-a u Zagrebu

7.6.2021.
20:24
Pixsell
Play ponuda

Na političkoj sceni, još uvijek se zbrajaju dojmovi nakon lokalnih izbora, a u fokusu javnosti, ali i članstva, najviše je od svih bio "novi" šef SDP-a, Peđa Grbin. Grbin još nije bio službeno niti preuzeo funkciju predsjednika stranke jesenas, a već se navelike govorilo da će njegov najveći ispit biti svibanjski lokalni izbori te da bi o njihovu ishodu mogla ovisiti i njegova funkcija. 

Prije samih izbora, Peđa Grbin povukao je nekoliko nepopularnih, ali podosta hrabrih poteza, nakon kojih su mnogi rekli da je time pokazao da može i zna biti lider stranke. Među tim potezima najviše je odjeknulo raspuštanje vukovarskog i zagrebačkog gradskog odbora. Vukovarski gradski odbor raspušten je nakon što su članovi za gradonačelnika željeli istaknuli Željka Sabu, što vrhu stranke nikako nije bilo prihvatljivo, dok je u zagrebačkoj organizaciji dugo vremena kuhalo.  

Dvije konfrontirane struje, od kojih jedna poznatija pod imenom "bernardićevci" i krakovi hobotnice koji su sezali do vrata pokojnog gradonačelnika Milana Bandića i njegove stranke, bili su uteg oko vrata stranci koja već neko vrijeme bilježi pad rejtinga i popularnosti u javnosti. Stoga je Peđa Grbin jednostavno prelomio, raspustio organizaciju, a u izbornu vatru gurnut je Joško Klisović, diplomat, ugledni SDP-ovac finih manira, neopterećen aferama i problemima.  

Iako se Klisović, kada sagledamo situaciju s odmakom, možda činio kao dobar kandidat za gradonačelnika, SDP je u Zagrebu doživio potop. Klisović je osvojio 25.601 glas, što je preračunato u postotke tanašnih 7,82 posto, dok je SDP-ova lista za Gradsku skupštinu Grada Zagreba osvojila nešto više, 28.456 glasova, odnosno 8,88 posto. 

Image
MOŽEMO! I SDP VEĆ SLAŽU TIM? /

Joško Klisović mogao bi dobiti važnu funkciju u Skupštini; 'Njima je u interesu stabilna većina...'

Image
MOŽEMO! I SDP VEĆ SLAŽU TIM? /

Joško Klisović mogao bi dobiti važnu funkciju u Skupštini; 'Njima je u interesu stabilna većina...'

Zaiskrilo oko mjesta predsjednika skupštine

Glasački listići još se nisu zbrojili, a kuloari su već šuškali da će stabilnu većinu u Gradskoj skupštini tvoriti Možemo! i SDP. Svjetonazorski, ali i programski, ove su stranke slične, pa je i prirodno da Možemo! za većinu u Gradskoj skupštini kao partnere odabere upravo socijaldemokrate. 

No, kako se približava dan kada će SDP i Možemo! konačno realizirati svoje partnerstvo u Zagrebu, što bi se trebalo dogoditi ovog tjedna, tako se sve glasnije progovara i o podjeli funkcija između ova dva buduća partnera. Najviše prašine diglo se oko mjesta predsjednika Skupštine. Dok se sve glasnije u javnosti nagađalo da bi Klisović mogao popuniti to mjesto, dio članova smatra da je SDP premalen partner platformi Možemo! da bi im se dala ta visoka funkcija. Gradonačelnik Tomislav Tomašević i drugi čelnici platforme Možemo u tome ne vide ništa sporno te su više puta javno rekli da su skloni tome da SDP preuzme funkciju predsjednika Skupštine. 

shimmer fallback
shimmer fallback

Bivši predsjednik zagrebačke organizacije, Gordan Maras, jedan je od onih koji kažu da nakon "izbornog debakla", SDP treba dati platformi Možemo "bezuvjetnu podršku bez traženja mjesta predsjednika skupštine". Maras smatra da bi, preuzmu li mjesto predsjednika skupštine, a s obzirom na omjer snaga, odnosno vijećnika koje su dobili u skupštini, to bilo uhljebljivanje koje će štetiti SDP-u, ali i njihovoj budućoj suradnji. Tu je svoju tezu i promišljanje objavio na Facebooku, a u kasnijoj je objavi pojasnio i što točno misli pod terminom podrške bez koalicije. 

"Ne tražimo ništa, niti jedno dužnosničko mjesto većine. Mjesto predsjednika i potpredsjednika skupštine trebaju dati pobjednici izbora. Fotelje nas ne zanimaju. Zanima nas da promjene u Zagrebu krenu što prije i za to ćemo dati podršku. Treba potpisati programski dokument u Skupštini koji će obuhvatiti: preustroj gradske uprave, transparentnost upravljanja, obnovu Zagreba, rješavanje komunalnih problema i razvoj grada. Taj dokument treba sadržavati i vremenski okvir ispunjenja ciljeva te je to jedino oko čega SDP Zagreb treba pregovarati.  

S obzirom na rezultate izbora funkcije i uhljebljivanja nas, još jednom podvlačim, ne zanimaju. Mi u SDP-u se trebamo zajednički okrenuti građanima, ostaviti unutarstranačke sukobe iza sebe, graditi stranku i vratiti povjerenje za četiri godine. Sve ostalo je kraj socijaldemokracije u glavnome gradu", napisao je Gordan Maras, koji nam je kazao da ništa više od toga što je napisao na društvenim mrežama neće komentirati. 

shimmer fallback
shimmer fallback

Pregovori SDP-a i platforme Možemo! trebali bi početi ovog tjedna, a uz Peđu Grbina, ključni  "pregovarač" bit će i Ivan Račan.  

"Nema još ništa novo", rekao nam je gospodin Račan kada smo ga nazvali i pitali ima li kakvih novosti po pitanju dogovora i situacije u Zagrebu. Što se tiče popunjavanja mjesta predsjednika Skupštine, Račan kaže kako niti to ne može komentirati jer još nije bilo razgovora. 

Dio članova s kojima smo razgovarali mišljenja je da u ovim pregovorima SDP, zbog situacije s brojem zastupnika koje je osvojila platforma Možemo!, ne smije ništa uvjetovati, pa ni mjesto predsjednika skupštine. No, ako im Možemo samovoljno ponude funkciju, ne treba je odbiti, kažu nam. 

Činjenicu da Tomašević i njegova ekipa nemaju ništa protiv toga da SDP preuzme mjesto predsjednika skupštine jedan dio poznavatelja zagrebačkih političkih prilika s kojima smo razgovarali vidi u tome da je gradonačelnik Tomislav Tomašević možda malo "kratak" s kadrovima, pa bi mu svakako dobro došao netko poput Joška Klisovića na toj funkciji.  

Izborni rezultat osigurao Grbinu mir u stranci

Inače, nakon izbora i lošijih rezultata nego što se očekivalo, u stranci su krenuli s traženjem krivca. Kako doznajemo, navodno  dio članova za loš izborni rezultat krivi Joška Klisovića i njegovu kampanju, dok pak Klisović lopticu prebacuje na stranku. No, činjenica je da je SDP doživio fijasko u Zagrebu zbog višegodišnjeg lošeg vođenja te organizacije, zbog čega je u konačnici ona i raspuštena. 

Šef stranke, Peđa Grbin, trenutno ima relativno dobru poziciju. Stranka je na lokalnim izborima obranila svoju najveću utvrdu, Rijeku odnosno Primorsko-goransku županiju, koja im je bila ključna, a pobjedu u prvom krugu glatko je zacementirao i Grbinov protukandidat na unutarstranačkim izborima, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.  

shimmer fallback
shimmer fallback

Od zvučnijih rezultata svakako treba istaknuti osvajanje grada Korčule, Makarske, ali i Varaždina, gdje je njihov kandidat Neven Bosilj u drugom krugu pobijedio  "nepobjedivog"  Ivana Čehoka. Malo je SDP-u falilo i da preuzmu Koprivničko-križevačku županiju, ali i Istarsku županiju gdje su za nekoliko desetaka glasova umalo skinuli s trona dugogodišnje vladare Istre, IDS.  

Kada se sve zbroji, Grbin je "miran do idućih izbora", a ako bi SDP dobio mjesto predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, to bi mu samo dodatno učvrstilo položaj predsjednika stranke.  

Play ponuda
Play ponuda