Play ponuda

Dizajneri interijera bi vam nešto od ovoga sigurno 'ugurali' u dom

shimmer fallback

Trendovi dolaze i prolaze, a neki se i ponavljaju. Ove godine top trendovi uređenja doma uključuju neke klasične motive i uzorke, modernizirane novim bojama i materijalima.

22.10.2012.
12:54
Play ponuda

1. Chevron

Vojni uzorci nisu novost u uređenju, a ove je godine posebno popularan onaj oznake vojnog čina u obliku slova V. Može biti i u različitim bojama, a svakoj će sobi dati poseban akcent. Kao i sa svim uzorcima, i sa chevronom trebate biti pažljivi, jer ćete od previše njega dobiti vrtoglavicu.

2. Plemenski uzorci

Talentirani obrtnici prenosili su vještinu i običaje izrada ovih bezvremenih uzoraka koji će u svaki dom unijeti etno atmosferu. Dostupni su u svim oblicima od tepiha, preko vaza ili zdjela. Kada su u pitanju plemenski uzorci, mogućnost korištenja zaista ima beskrajne mogućnosti.

3. Botanički printovi

Dizajneri interijera često predlažu unijeti u dom dašak prirode, ali ako niste talentirani u očuvanju biljaka na životu možete posegnuti za botaničkim printovima na tkaninama. Mogućnosti su velike - od jednostavnih ilustracija biljaka do šarenih crteža cvijeća.

4. Karirano

Karirano je danas otišlo u mainstream i možete ga naći u spavaćim sobama, dnevnim boravcima ili blagovaonicama. Tradicionalni uzorak unijet će malo topline i muškosti u svaki prostor. Naravno, ni s njim nije dobro pretjerivati.

5. Životinjski printovi

Od leoparda do zebre, životinjski uzorci kao da nikada ne izlaze iz mode. Često ih možete pronaći kao prostirke, jastuke pa čak i zavjese. Ako ih miješate previše mogli biste se osjećati kao da ste ušli u džunglu, no u umjerenim će količinama luksuzni ugođaj.

Djetelina s četiri lista

Djetelina kao uzorak datira još iz srednjeg vijeka, a Irci su djetelinu s četiri lista oduvijek smatrali simboliom sreće. Danas je vrlo popularna na printevima. Proširila se na mnoge medije, od tkanina do pločica. Možete ih vidjeti na ogledalima, namještaju ili metalnim dijelovima.

7. Grčki ključ

Simetrija, red i proporcije grčkog ključa klasični su elementi dizajna. Omiljen je među dizajnerima interijera jer se može dobro kombinirati s većinom ostalih uzoraka. Često se smatra tradicionalnim uzorkom, ali se može modernizirati ako se koristi neka jarka boja poput ružičaste ili kraljevski plave.

8. Tapete

Tapeta je najbolji primjer kako se stari trendovi vraćaju u modu. To je ujedno i trend kojim možete slijediti i ostale trendove, tako što ćete staviti tapete s nekim od uzoraka u trendu. Naravno, ne morate cijelu sobu prekriti tapetama. To može biti samo jedan zid ili još manji dio.

9. Pleksiglas

Pleksiglas je trenutno najbolji prijatelj dizajnera. Gotovo je nevidljiv u prostoru. Iako se smatra modernim elementom, može se dobro kombinirati s nekim tradicionalnim elementima, jer 'nestaje' u prostoru. Odličan je za manje prostore, jer stvara iluziju veće prostorije.

10. Barok

Kada pomislite na barok, vjerojatno vam na pamet prvo padne Luj XIV. i dvorac Versailles. Iako je nastao u Italiji, Francuzi su mu dali svoj poseban pečat, usredotočen na ljepotu, a manje na funkcionalnost. To nije stil za one tanjeg džepa, ali nekom reprodukcijom slike Velazqueza ili Rembrandta, malo baršuna i cvjetnom tkaninom, unijet ćete malo barokne atmosfere u vaš prostor.

Play ponuda
Play ponuda