'OVO JE ZNAK NADE': / Aerodrom u Bruxellesu otvoren uz iznimne mjere osiguranja

Međunarodna zračna luka u Bruxellesu ponovno je otvorena u nedjelju, dvanaest dana nakon smrtonosnih terorističkih napada u belgijskoj prijestolnici.

3.4.2016.
13:41
AFP, JOHN THYS
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Glavna belgijska zračna luka je bila zatvorena otkako su dva osumnjičena islamistička militanta izvela samoubilačke napade 22. ožujka. U dvije eksplozije na aerodromu i jednoj na postaji podzemne željeznice u prijestolnici ubijene su 32 osobe i tri bombaša.

Prvi od tri predviđena leta za nedjelju je onaj za grad Faro u Portugalu u 13.40 sati. Na letu je između 60 i 70 putnika. Zrakoplovi će također poletjeti za talijanski Torino i grčku prijestolnicu Atenu kasnije tijekom dana, a za večer su najavljena tri povratna leta.

Znak nade

Arnaud Feist, direktor zračne luke, rekao je da je danas dan pun emocija za većinu djelatnika aerodroma i nazvao je djelomično otvaranje zračne luke znakom nade.

U ponedjeljak se predviđa veći broj letova, a među njima su oni za New York te gradove u Kamerunu, Gambiji i Senegalu.

Mnogi letovi su prebačeni na belgijske regionalne zračne luke i druge obližnje aerodrome poput onih u Amestrdamu i Parizu tako da su brzi vlakovi iz Bruxellesa i u Bruxelles prepuni.

Bruxelleska zračna luka upozorila je putnike da dođu tri sata prije svog leta zbog pojačane sigurnosti i da dođu automobilom budući da i dalje nije uspostavljen željeznički i autobusni promet do zračne luke.

Dodatne provjere

Posebne kamere će biti postavljene kako bi očitavale registarske tablice i obavljat će se nasumična provjera automobila.

Putnici i njihova prtljaga bit će podvrgnuti kontroli po dolasku i bit će pojačane ophodnje naoružane policije i vojske.

Ta je zračna luka jedna od najvećih Europi i godišnje kroz nju prođe 23,5 milijuna putnika.

U svojoj privremenoj zoni uz prijavu na letove moći će obraditi samo 800 putnika ili oko pet do šest letova na sat, što je oko 20 posto prijašnjeg kapaciteta. Na maksimalni kapacitet namjerava se vratiti prije početka ljetnih godišnjih odmora krajem lipnja ili početkom srpnja.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali