OGLAS

Otapanje permafrosta / Zašto je došlo do naftne katastrofe u Rusiji: Kriva je opasna pojava izazvana globalnim zatopljenjem

Image

Visoke temperature uzrokovale su promjene u Sibiru

8.6.2020.
14:00
VOYO logo

Zima i proljeće u Sibiru su bili poprilično blagi. Trenutno je to dio svijeta s najvećim temperaturnim nepravilnostima. Prosječna mjesečna temperatura u Zapadnom Sibiru bila je u prosjeku i do 10 stupnjeva viša od uobičajene, s dnevnim odstupanjima i do 20 stupnjeva. Iznadprosječno topao je i Arktički ocean, a sve zbog pojave toplinskih valova. Nakon jednog takvog vala u travnju, temperatura oceana se podigla 20 stupnjeva iznad normalne, prenosi Severe Weather Europe.

Permafrost se topi 

Iznadprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine nastavilo se i u svibnju. Visoke temperature u Zapadnom Sibiru razvile su se kao posljedica dugotrajnog vala iznad istočne Europe i Sibira. Val se sastoji od atmosferskog sustava visokog i niskog tlaka, odnosno ciklone i anticiklone. Oni zajedno reagiraju kao "pumpa" koja prenosi topliji zrak s juga prema Arktičkom krugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
saznalo se nakon dva dana /

Drama u Rusiji! 20.000 tona nafte izlilo se u rijeku, Putin je jako bijesan

Image
saznalo se nakon dva dana /

Drama u Rusiji! 20.000 tona nafte izlilo se u rijeku, Putin je jako bijesan

Iznadprosječno visoke temperature negativno utječu na permafrost, sloj zemlje karakterističan za područje Arktičkog kruga. Permafrost je trajno zaleđen sloj tla starosti i do nekoliko tisuća godina. Pokriva oko 25 posto Sjeverne hemisfere, između ostalog i područje Arktičkog kruga, Aljasku, Kanadu i Rusiju. Permafrost može biti tvrđi od betona te je vrlo stabilan za izgradnju.

Toplije vrijeme može otopiti permafrost, a samim time i led ispod površinskog sloja. Tlo postaje vlažno i gubi na stabilnosti, što može našteti infrastrukturi koja je prethodno izgrađena na tom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rusiji izvanredno stanje

To se dogodilo u sibirskom gradu Noriljsku koji se nalazi na samom rubu permafrosta u Arktičkom krugu. Više od 20.000 tona nafte izlilo se krajem svibnja nakon urušavanja spremnika goriva elektrane u blizini Noriljska. Službeni podaci pokazuju da se oko 6.000 tona izlilo na tlo, dok je oko 15.000 tona završilo u rijekama Ambarnaya i Daldykan.

Naftna mrlja prekriva područje veće od 350 kilometara kvadratnih. Rusija je proglasila izvanredno stanje, s obzirom na to da je ovo jedno od najvećih izlijevanja nafte koji se dogodio na području Akrtičkog kruga. Trenutna procjena štete je 85 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za čišćenje potrebno više od 1,5 milijardi dolara

Na rijeke je postavljena barijera kako bi se spriječilo da nafta napreduje prema sjeveru. Prema službenim izvještajima, s onečišćenog područja je ispumpano oko 200 tona nafte, od toga 130 tona samo iz rijeke Ambarnaye. Procjenjuje se da će za čišćenje područja biti potrebno više od godinu dana i preko 1,5 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Noriljsk jedan je od najvećih industrijskih centara u Rusiji koji se nalazi u Arktičkom krugu. Tvrtka Norilsk Nickel, vlasnik spremnika koji se urušio, najveći je svjetski proizvođač paladija te vodeća u Rusiji za vađenje i taljenje nikla.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP
Brak na prvu Australija
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Hell's kitchen
default_cta
Poseta
Dosje Jarak
Obiteljske tajne
Alvin i vjeverice
San snova
default_cta
Svemirski gusar
Ljubavna zamka
Monte carlo
VOYO logo