RAT PROTIV DŽIHADISTA

KLJUČNO UPORIŠTE ISIS-a JE PALO! Iračani se hvale: ‘Ušli smo u Mosul’

Iračka vojska ušla je danas u okrug Karama koji se nalazi na istoku Mosula, uporišta Islamske države, što je prvi put da su uspjeli ući u taj grad nakon dva tjedna borbe u okolnim područjima, izjavio je jedan vojni časnik.

“Ušli su u Mosul”, rekao je general Visam Araji iz protuterorističke službe CTS koju su obučavale američke snage.

“Sad se bore u okrugu Karami”, dodao je.

Protuteroristička jedinica u ponedjeljak je nastavila s ofenzivom na istočnoj fronti nakon prošlotjednog prekida napredovanja zbog toga što su se probijali brže od drugih postrojbi.

IRAČKE SNAGE ŽESTOKO NAPREDUJU PREMA MOSULU: Otvorili su još jednu bojišnicu kako bi ostvarili vrlo bitan cilj

IRAQ-CONFLICT-SHARQAT

Borba za Mosul

Iračke sigurnosne snage i kurdski borci veliku ofenzivu preuzimanja Mosula, drugoga po veličini grada u Iraku i posljednjeg uporišta IS-a u toj zemlji, započeli su 17. listopada uz zračnu podršku američke koalicije. Proiranske šijitske milicije pridružile su se borbama u subotu sa ciljem da prekinu rutu između Mosula i Rake.

Borba za Mosul, u kojem i dalje živi 1,5 milijuna stanovnika, bit će jedna od najtežih borbi ovog desetljeća nakon američke invazije na Irak u kojoj je 2003. svrgnut Sadam Husein.

CTS će pričekati s ofenzivom u Karami dok ostale snage ne ostvare napredovanje na drugim frontama kako bi “zaštitile njihova leđa”, istaknuo je Araji.

WASHINGTON IMA NOVI KONKRETNI PLAN: Evo što će učiniti s Islamskom državom

IRAQ-CONFLICT-MOSUL

Gubitak Mosula

Iračke snage u ofenzivi su napredovale brže od predviđenog. Da ekstremistička skupina izgubi Mosul u Iraku, od velikih gradova bi pod njezinom kontrolom ostala samo Raqa na sjeveru Sirije.

Nakon što je velikom brzinom osvojila velika područja u Iraku i u Siriji 2014., skupina IS je izgubila dosta teritorija i brojne velike gradove poput Faluje i Ramadija u Iraku.

U Siriji je problem odrediti koje bi postrojbe na kopnu mogle voditi takvu operaciju. Washington je od sada podržavao kurdske snage i pobunjeničke skupine. Ali režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kojeg podržava Rusija, a kritizira Washington, također tvrdi da se bori protiv džihadista.

OFENZIVA NAPREDUJE BRŽE OD OČEKIVANOG: U tijeku je ‘čišćenje’ sela u okolici Mosula

Ključno uporište ISIS-a od 2014.

Mosul, drugi najveći grad u Iraku koji se nalazi na sjeveru zemlje, pod kontrolom je Islamske države od lipnja 2014. godine, a prije sukoba u gradu je živjelo oko dva milijuna stanovnika. To je ključno uporište IS-a u Iraku u kojem je lider džihadista Abu Bakr al-Bagdadi javno proglasio kalifat u lipnju 2014. za teritorije koje su osvojili u Iraku i Siriji. Otad su uz pomoć Irana i međunarodne koalicije predvođene SAD-om iračke snage nanovo preuzele kontrolu nad velikim dijelom teritorija koji je bio zauzeo IS.

djeca Mosula

POČELA VELIKA BITKA, ISIS SE UKOPAO I ČEKA OFENZIVU: ‘Na ulicama sve vrvi od zamki, aktivirali su i odrede samoubojica!’

Crna humanitarna situacija

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za humanitarna pitanja i pomoć, ranije je izrazio veliku zabrinutost za sudbinu civila u Mosulu od početka ofenzive i vojne operacije za preuzimanje tog grada. Borba za preuzimanje kontrole nad iračkim gradom Mosulom od džihadista mogla bi pokrenuti humanitarnu krizu bez presedana, strahuju Ujedinjeni narodi.

Prema podacima UN-a, kad iračke snage stignu do Mosula, iz grada će pobjeći oko 200 tisuća ljudi, a UN-ove humanitarne organizacije nemaju dovoljno sredstava da ih sve zbrinu.

Povratak na Net.hr