SVEĆENICI IH PODRŽAVAJU

VELIKA POBUNA KATOLKINJA U NJEMAČKOJ: Ne prestaje bunt tisuća žena, povukle su neke radikalne poteze

Njemačke katolkinje prosvjedovale su protiv neravnopravnog odnosa Katoličke Crkve prema ženama

Nezadovoljne odnosom Katoličke Crkve prema ženama, tisuće i tisuće vjernica iz Njemačke ne želi se viši miriti s nepravednim odnosom u kojemu ispada da je muškarac gospodar, a žena sluškinja. Kako piše Jutarnji list, deseci tisuća katolkinja diljem Njemačke sudjelovalo je u jednotjednom štrajku pod imenom “Marija 2.0” s ciljem reforme Crkve “u kojoj će poruka Isusa Krista istinski stajati u središtu, gdje će biti manje hijerarhije, a žene će biti ravnopravne”, kako su objavile.

Misu slave izvan crkve

Naime, buntovne vjernice su odlučile kako od 11. do 18. svibnja neće ići u crkve i obavljati svoje dobrovoljne dužnosti u župama, pa su slavile mise izvan crkve. Traže odlučnije kažnjavanje seksualnih prijestupa, tako da onaj za koga se utvrdi da ih je počinio ili prikrivao treba izgubiti službu. Također traže transparentnost, tj. da se sve informacije o počiniteljima i kaznenim djelima dijele s civilnim pravosuđem. Osim toga, traže i otvoreniji pristup ženama svim službama i funkcijama u Crkvi te ukidanje obveze celibata za svećenike. Na kraju, žele da se seksualni moral Crkve uskladi s vremenom i stvarnim životom današnjih ljudi.

Podržali ih mnogi svećenici

U svemu tome podržali su ih i mnogi svećenici, kao primjerice biskup iz Osnabrücka Franz-Josef Bode, koji vodi komisiju za žene pri Njemačkoj biskupskoj konferenciji. Biskup iz Erfurta Ulrich Neymeyr rekao je da je teološki zamislivo da i žene obavljaju dužnost svećenika, a Njemačka biskupska konferencija je prije šest godina postavila cilj da do 2023. žene moraju voditi najmanje jednu trećinu vodećih položaja u biskupskim uredima.

Povratak na Net.hr