STRAH NA KANARSKIM OTOCIMA

UZBUNA U TURISTIČKOM RAJU: Divlja vulkan koji bi mogao raznijeti planinu, sprema se evakuacija?

Vlasti Kanarskih otoka sazvale su hitni sastanak sa stručnjacima nakon zabrinjavajućeg podrhtavanja vulkana na otoku Tenerife. No, za istočnu obalu Amerike već je objavljena uzbuna u očekivanju erupcije.

Postoji opravdani strah da bi vulkan na ovim otocima koja su turistička atrakcija, mogao eruptirati nakon što je u nedelju zabilježeno gotovo stotinu malih potresa u samo nekoliko sati.

Vulkanološki institut Kanarskih otoka (Involcan) zabilježio je čak 92 mikro potresa u Adeje i Vilaflor, na popularnom otoku za odmor. Potresi nisi bili jaki, oko 1,5 po Richteru, ali zabrinjava njihov broj, piše britanski Express.

Potresi male magnitude

Involcan je priopćio da registriraju “vrlo važan seizmički niz na otoku Tenerife”.

Potresi su male magnitude, ali to je u skladu s onima koje se javljaju kod aktivnih vulkana.

Stručnjaci se boje i dubine od 13 kilometara na kojoj se nalazi epicentar potresa, jer bi eksplozija vulkana mogla otkinuti vrh planine Teide, visoke oko 3.700 metara.

Vlast pokušava smiriti javnost i tvrdi da je “malo vjerojatno” da bi to moglo aktivirati vulkan. Mjerit će se razine ugljičnog dioksida, koji je rani pokazatelj vulkanske aktivnosti prije eventualne erupcije, priopćili su dužnosnici.

Pukotina je otvorena još 2003.

Ovaj vulkan se inače smatra strukturno nestabilnim. Isitina da je poslednji put bio aktivan davne 1909. godine, ali je u 2003. porasla seizmička aktivnost i otvorena je pukotina na sjeveroistočnoj strani vulkana.

Istraživač Involcana Pedro Hernandez je nedavno upozorio da će Kanarski otoci biti podložni vulkanskoj erupciji svakih 40 godina.

Planina Teide je najviši vrh u Španjolskoj, nalazi se u nacionalnom parku, a vulkanski krater, treći najviši na svijetu, godišnje privuče tri milijuna turista.

Povratak na Net.hr