SURADNJA S TALIBANIMA? / Ministri vanjskih poslova EU-a usuglasili pet uvjeta za suradnju s novom vladom u Afganistanu

Ako žele surađivati s EU, talibani prvo moraju jamčiti da Afganistan neće biti utočište teroristima koji bi mogli napadati druge zemlje kao što je to bilo u prošlost, poručio je visoki predstavnik za vanjsku politiku Josep

3.9.2021.
18:59
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministri vanjskih poslova EU-a na dvodnevnom su neformalnom sastanku u Brdu kod Kranja dogovorili pet uvjeta za moguću suradnju s novom talibanskom vladom u Afganistanu. 

"Moramo se uključiti u razgovore s talibanskom vlašću kako bi podržali afganistansko stanovništvo", rekao je visoki predstavnik za vanjsku politiku Josep Borrell sažimajući dvodnevni sastanak. 

Ako žele surađivati s EU, talibani prvo moraju jamčiti da Afganistan neće biti utočište teroristima koji bi mogli napadati druge zemlje kao što je to bilo u prošlosti. 

Nadalje, rekao je Borell, talibani moraju poštivati ljudska prava, posebno žena, sastaviti uključivu vladu, dopustiti dolazak humanitarne pomoći i omogućiti stranim državljanima i ranjivim Afganistancima koji to žele da napuste zemlju. 

"Taj operativni angažman EU-a s talibanima ne znači njihovo priznanje", naglasio je. "I to će ovisiti o ispunjenju ovih uvjeta", rekao je Borell novinarima. "Neki će reći, 'ali, talibani ih neće ispuniti'. Hajdemo vidjeti". 

Grlić Radman: 'Nužno je spriječiti migrantski val'

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u Brdu kod Kranja da je nužno spriječiti migrantski val iz Afganistana i da članice EU-a moraju snažnije međusobno surađivati u borbi protiv terorizma. 

"Iznimno je važno uložiti sve napore za pružanje sigurnosti građanima i zaštitu prava žena i djevojčica. Nužno je također sprječavanje migrantskog vala zbog čega moramo pružiti potrebnu pomoć, kako susjednim državama Afganistana, tako i članicama EU-a koje čuvaju našu vanjsku granicu", naglasio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istaknuo je potom kako države članice EU-a moraju snažnije međusobno surađivati u borbi protiv terorizma. "To je izazovan proces koji zahtijeva složen i cjelovit pristup, a sprječavanje infiltracije terorista u migracijske tokove bit će poseban izazov", kazao je ministar.

Ministrima se u dijelu sastanka pridružio indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar, s kojim su razgovarali o geopolitičkoj ulozi Indije u Aziji i multipolarnom svijetu. Po završetku Gymnicha, hrvatski ministar nastavlja razgovore s indijskim kolegom u Zagrebu.

To je prvi posjet jednog indijskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj, a među brojnim temama razgovora, naglasak će biti na snaženju suradnje u područjima poput gospodarstva, kulture, obrane te sigurnosti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali