DRAMA U SAD-u

URAGAN HARVEY HARA TEKSASOM: Najteže pogođen gradić čije su stanovništvo evakuirali

Uragan Harvey polako ali i dalje snažno u subotu prelazi preko Teksasa, u kategoriji jakosti 2, nakon što je poharao obalu po život opasnim vjetrovima i jakim poplavama.

Uragan je u početku bio 4. kategorije i najsnažnija oluja koja je pogodila SAD u više od deset godina. Kopno je prvi put udario sjeveroistočno od mjesta Corpus Christi kasno u petak navečer s vjetrovima koji su dosezali 209 kilometara na sat. Tada je tri sata poslije ponovno pogodio kopno nedaleko od tog grada.

Rano u subotu jakost uragana snižena je na 2. kategoriju i sada se kreće preko dijelova Teksasa brzinom od oko 10 kilometara na sat.

Oluja bi trebala još nekoliko dana harati obalnim područjima i Louisianom, a meteorolozi očekuju više od 90 cm kiše i olujne valove od četiri metra.

Neki odbijaju evakuaciju

Najteže je pogođen grad Rockport od 10.000 stanovnika, od kojih je dvije trećine evakuirano.

Gradonačelnik Rockporta Patrick Rios rekao je onima koji ostaju da na ruku flomasterom napišu svoje ime i broj svog socijalnog osiguranja, kao sredstvo identifikacije.

“Mrzimo govoriti o ovakvim stvarima, “rekao je. “Ne radi se o nečemu što volimo raditi ali to je stvarnost, a ljudi ne slušaju.

Na putu oluje nalazi se gotovo šest milijuna ljudi, kao i mnoge rafinerije nafte.

Povratak na Net.hr