SMRTONOSNO ORUŽJE / Ukrajinci imaju zastrašujuće Vampire: Rusi ih se toliko boje da ih zovu Baba Rogama

Image
Foto: Profimedia

Vampiri se proizvode u Ukrajini, a koštaju manje od rabljenog automobila. Ruske trupe ih se toliko boje da ih zovu Baba Rogama, vješticama iz bajki koja jede djecu

7.3.2024.
11:10
Profimedia
VOYO logo

Na prvoj crti ukrajinske bojišnice očajna je nestašica granata. Međutim, Ukrajinci su se naoružali improviziranim bombama - vampirskim bespilotnim letjelicama. Zastrašujuća vampirska jedinica za bespilotne letjelice ulijeva strah ruskim vojnicima koji ih uspoređuju s Baba Rogama koje jedu djecu.

Upravljaju se iz daljine, poput videoigre i popunjavaju praznine na bojišnici dugoj 600 milja. Ruske trupe ih se toliko boje da ih zovu Baba Rogama, vješticama iz bajki koja jede djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeftine, smrtonosne i jednostavne za korištenje, bespilotne letjelice omogućile su objema stranama da napadaju mete iza linija fronte, a puno su jeftinije od bombi koje se lansiraju iz zraka i navođenih projektila. Ukrajina najavljuje da će ih ove godine napraviti milijun.

Image
'TVRDA SITUACIJA' /

Ukrajina je osuđena na propast? Božo Kovačević objasnio zašto je u nepovoljnom položaju

Image
'TVRDA SITUACIJA' /

Ukrajina je osuđena na propast? Božo Kovačević objasnio zašto je u nepovoljnom položaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija izgleda ovako: Voze se preko zaleđenih staza bez prednjih svjetala, oslanjajući se na mjesečinu da ne bi privlačili pažnju. U roku od nekoliko minuta nakon dolaska na jednu napuštenu farmu, dobro uvježbani tim pretvori je u privremenu zračnu luku. Podigu ​​antenu i uspostave komunikaciju putem satelitskog internetskog terminala Starlink.

Vođa tima Artem (40) stavi Vampirove kontrole u podrumkoji postaje zapovjedni bunker. Njegovi suborci, Maksim (31) i Andrij (36) sastave bombe u seoskoj kući, koristeći selotejp, ljepilo i kabelske vezice kako bi spojili dijelove. Na poljima rade uz crvene baklje da bi ostali skriveni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Maksim, bivši rudar ugljena, utovari zakrpane bombe na podvozje Vampira, zatim polako ubaci udarne igle i ukloni sigurnosne klinove veličine kockice šećera koji ih sprječavaju da prijevremeno eksplodiraju. U roku od 40 minuta Vampir dron je naoružan i vrti se iznad smrznutih šuma prema ruskim položajima u Kupjansku.

Moskovske trupe mjesecima pokušavaju ponovno zauzeti okrug nakon što su bile prisiljene na povlačenje munjevitim napadom prije 18 mjeseci. Napredovali su kilometar tijekom zime, plativši visoku cijenu vojničkim životima, čak sedam puta više od gubitaka među braniteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, nedostatak teških topničkih granata otežao je zaustavljanje napredovanja snaga Vladimira Putina.

Poručnik Ivan (43) bivši urednik časopisa, rekao je da su dronovi kao što je Vampir ključni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Racionaliziramo naše topništvo, tako da ne možemo ubiti toliko Rusa. Ne možemo držati toliko pozicija", rekao je.

Image
Foto: Profimedia

Vampiri se proizvode u Ukrajini, koštaju manje od rabljenog automobila i financira ih skupna sredstva ukrajinske inicijative "Army of Drones". Bombe koje bacaju mješavina su protutenkovskih granata i 3D printanih minobacača napunjenih šrapnelima i eksplozivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Vampiri sa šest motora, veličine stolića za kavu, u prosjeku izvrše 50 letova s ​​do četiri bombe u svakom naletu prije nego što se razbiju ili unište.

"To je poput računalne igre, ali bez dodatnih života i ne možete spasiti igru", rekao je Andrij, bivši inženjer klimatizacije. Ali, Artem nema rezervi prema ubijanju svojih neprijatelja na takav način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Rusija: 'Oborili smo ukrajinske projektile'. Ukrajina: 'Pogodili smo ruski sustav protuzračne obrane'

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo