izgubili kontakt s čamcem / U Sredozemlju nestao brod s 500 migranata. Među njima novorođenče i trudnica

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Potraga se nastavlja. Postoji mogućnost da je migrante pokupio neki drugi brod ili su uspjeli sami popraviti brodski motor i nastaviti plovidbu prema Siciliji. Prema međunarodnom humanitarnom pravu, migranti ne smiju biti prisilno vraćeni u zemlje u kojima im prijeti zlostavljanje

26.5.2023.
14:28
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Plovilo s 500 migranata, među kojima su novorođenče te jedna trudnica, nestao je u Sredozemnom moru, objavile su u petak dvije humanitarne organizacije.

Alarm Phone, skupina koja prima pozive unesrećenih plovila s migrantima, objavila je da je izgubila kontakt s čamcem u srijedu ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme poziva plovilo je bilo zaustavljeno zbog kvara brodskog motora, u vodama 320 kilometara sjeverno od libijske luke Benghazi te više od 400 km od Malte ili južnog talijanskog otoka Sicilije.

Image
NOVE REGULACIJA /

Amerikanci uveli nova pravila za azil da bi odvratili migrante: Dnevno uhite više od 10.000 ljudi, pritvori puni

Image
NOVE REGULACIJA /

Amerikanci uveli nova pravila za azil da bi odvratili migrante: Dnevno uhite više od 10.000 ljudi, pritvori puni

Talijanska nevladina udruga Emergency rekla je u četvrtak da su njezin brod Life Support te brod Ocean Viking, koji pripada drugoj humanitarnoj organizaciji, bezuspješno pretraživali područje 24 sata no nisu pronašli nikakav znak brodoloma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potraga se nastavlja, rekla je u petak udruga Emergency koja ostavlja otvorenom mogućnost da je migrante pokupio neki drugi brod ili su uspjeli sami popraviti brodski motor i nastaviti plovidbu prema Siciliji.

Talijanska obalna straža izvijestila je u četvrtak o spašavanju 423, odnosno 671 migranta u dvije zasebne operacije u talijanskim vodama, a Alarm Phone kaže da te operacije nisu povezane s nestalim plovilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trećoj akciji, njemačka humanitarna organizacija SOS Humanity rekla je da je tanker spasio 27 migranata te da ih je protuzakonito vratio u Libiju.

Prema međunarodnom humanitarnom pravu, migranti ne smiju biti prisilno vraćeni u zemlje u kojima im prijeti zlostavljanje, a Libija je među takvima, što je opsežno dokumentirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka kompanija Performance Shipping, vlasnik tankera P. Long Beach koji je navodno pokupio migrante, nije još odgovorila na zahtjev za komentar.

Europske vlade sve više zaoštravaju stajalište prema migraciji, a među njima je Italija koja je zbog svog zemljopisnog položaja, najizloženija dolascima migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 47.000 uplovljavanja migrantskih plovila potvrđeno je od početka godine do danas, dva i po puta više u odnosu na 18.000 u istom razdoblju 2022.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo