NOVE REGULACIJA / Amerikanci uveli nova pravila za azil da bi odvratili migrante: Dnevno uhite više od 10.000 ljudi, pritvori puni

Image
Foto: Shutterstock

Granične su COVID mjere koje je SAD uveo početkom pandemije sprječavale veće migracije iz Meksika u Ameriku prekinute, no uvedene su nove i strože. Prije novih je regulacije na tisuće migranata pokušalo proći granicu i zatražiti azil

12.5.2023.
9:31
Shutterstock
VOYO logo

SAD je u petak ukinuo granične mjere uvedene zbog COVID-19 koje su blokirale mnogobrojne migrante na granici s Meksikom, zamijenivši odmah tzv. Title 42 opsežnom novom regulacijom azila u svrhu odvraćanja migranata.

Nekoliko sudskih postupaka u zadnji čas pridonijelo je konfuziji u pogledu toga kako će se sljedećih dana provoditi nova granična politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo prije no što je Title 42 trebao isteći u ponoć 11. svibnja, zagovornici imigracije koje predstavlja Američka unija za građanske slobode uložili su tužbu na nove zabrane azila tvrdeći da se njima krše američki zakoni i međunarodni sporazumi.

Image
nakon pandemije /

SAD prvi put od 2020. godine deportirao Kubance, presretali ih u čamcima, uhitili na granici s Meksikom

Image
nakon pandemije /

SAD prvi put od 2020. godine deportirao Kubance, presretali ih u čamcima, uhitili na granici s Meksikom

Zagovornici tvrde da novi propis, koji je uveo demokratski predsjednik Joe Biden kako bi suzbio ilegalne prelaske, podsjeća na ograničenja koja je uveo njegov republikanski prethodnik, bivši predsjednik Donald Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupine za ljudska prava uspješno su blokirale Trumpova pravila na sudu i zatražile od istog suca sa sjedištem u Kaliforniji da blokira i ova pravila.

Marsha Espinosa, glasnogovornica američkog ministarstva domovinske sigurnosti, branila je Bidenovu uredbu rekavši da se njome "nastoji potaknuti migrante da koriste zakonite načine" umjesto da ilegalno prelaze granicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak su se odvijale kaotične scene migranata koji su pokušavali ući u zemlju prije nego što je Title 42 istekao i novo pravilo stupilo na snagu.

Uredba pretpostavlja da većina migranata ne ispunjava uvjete za azil ako su prošli kroz druge zemlje bez prethodnog traženja zaštite negdje drugdje ili ako nisu iskoristili legalne putove za ulazak u SAD, što je Biden proširio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih dana tisuće migranata gazile su kroz rijeke, penjali se po nasipima i zidovima kako bi dospjeli na tlo SAD-a, nadajući se da će biti obrađeni prije ponoći.

Neki migranti predali su se graničnim službenicima. Drugi su pokušali prijeći neprimijećeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Matamorosu, u Meksiku, u četvrtak poslijepodne skupine ljudi prešle su rijeku Rio Grande u visokoj vodi. Neki su držali male bebe i vrećice sa stvarima iznad glava kako bi stigli u Brownsville u Teksasu.

U El Pasu u Teksasu stotine migranata kampirale su na ulicama u središtu grada pokušavajući shvatiti kamo dalje nakon što su prešli granicu iz Juareza u Meksiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više migranata - uključujući obitelji s malom djecom umotanom u folije za utopljavanje - čekalo je obradu dok su bili zatvoreni između dva visoka granična zida u San Diegu, u Kaliforniji, preko puta Tijuane, Meksiko.

Prestaju covid mjere, počinje zabrana azila

Trump je prvi put primijenio Title 42 u ožujku 2020. dok je COVID harao svijetom. Zdravstveni dužnosnici rekli su u to vrijeme da je naredba usmjerena na suzbijanje širenja virusa u pretrpanim zatvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američkim vlastima omogućila je da brzo protjeraju migrante u Meksiko ili druge zemlje bez mogućnosti da zatraže azil u SAD-u.

No demokrati, stručnjaci za javno zdravstvo i zagovornici imigracije vidjeli su to kao produžetak Trumpove nakane da blokira migrante na granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden, koji je vodio kampanju za preokret Trumpove politike, zadržao je Title 42 na snazi i poslije ga proširio.

Migranti su protjerani više od 2,7 milijuna puta prema Titleu 42, iako ukupan broj uključuje mnogo onih koji ponovno prelaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meksiko općenito prihvaća samo određene nacionalnosti - vlastite građane, stanovnike Srednje Amerike i odnedavno migrante iz Venezuele, Kube i Haitija.

Dakle, tijekom istog razdoblja, oko 2,8 milijuna migranata koji nisu kvalificirani za protjerivanje smije ući u Sjedinjene Države u sklopu procesa poznatog kao Title 8 kako bi na sudu pokrenuli svoje imigracijske zahtjeve, što može trajati mjesecima ili godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i prije nego što je Title 42 istekao, sa završetkom izvanredne zdravstvene situacije zbog covida, Bidenova se administracija borila s rekordnim brojem migranata na granici SAD-a i Meksika, opterećujući američke vlasti i pogranične gradove.

Republikanci okrivljuju Bidena za ublažavanje restriktivnije Trumpove politike. Biden je optužio Kongres da nije usvojio sveobuhvatnu imigracijsku reformu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali s novim propisom o azilu, ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas i drugi Bidenovi dužnosnici pokušavaju širiti poruku da će se ilegalni prelasci suočiti s posljedicama, šaljući vojsku i tisuće dodatnog osoblja na granicu.

"Ne vjerujte lažima krijumčara. Granica nije otvorena", rekao je Mayorkas u izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki migranti koji su razgovarali s Reutersom u četvrtak rekli su da su čuli da će biti teže ući u zemlju nakon 11. svibnja i požurili su prijeći prije roka. Dnevna uhićenja ovaj su tjedan porasla više od 10.000, a kapacitet pritvora je dostigao maksimum.

Zbog velikog broja dolazaka, agenti su u srijedu počeli puštati neke migrante da se odmah pojave pred imigracijskim sudom gdje mogu podnijeti zahtjev za azil, govoreći im da se kasnije jave imigracijskom uredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali kasno u četvrtak navečer, savezni sudac na Floridi to je blokirao, rekavši da nisu slijedili odgovarajuće regulatorne procedure.

Uprava za carine i zaštitu granica nazvala je presudu "štetnom" i rekla da će "rezultirati nesigurnom prenatrpanošću" graničnih objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo