NIJE JEDINI / U Njemačkoj ima posla za ugostitelje, ali nedostaje radne snage: 'Nudim plaću od 11.000 eura za konobara'

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Restoranska industrija nakon koronavirusa, naime, pati od nedostatka radnika, a u gastronomiji nedostaju deseci tisuća zaposlenika

26.9.2023.
10:31
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Čak 11.000 eura mjesečno bi mogao zaraditi konobar koji se zaposleni u mjestu Soderstorfu (Donja Saska) u Njemačkoj. Ovoliku plaću, naime, nudi ugostitelj iz spomenutog mjesta. Kako navode njemački mediji, ugostitelj očajno pokušava pronaći kadar koji mu nedostaje, piše Fenix magazin.

Restoranska industrija nakon koronavirusa, naime, pati od nedostatka radnika, a u gastronomiji nedostaju deseci tisuća zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"11.000,00 eura. Od sada!” S ovim natpisom, Philipp i Christine von Stumm oglašavaju se u Soderstorfu, Donja Saska. Oni su vlasnici stare drvene farme s restoranom u kojemu se održavaju seminari i razna događanjima. Teoretski, rekao je Philipp von Stumm za njemačke medije, mogao bi svake godine ovdje ugostiti 50 vjenčanja. Upita i interesa ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga, može pristati na održavanje između 10 i 15 vjenčanja na godinu.

Image
REKORDAN IZNOS /

Brački ugostitelji odrekli se napojnica pa skupili preko 30.000 eura za djecu s teškoćama u razvoju

Image
REKORDAN IZNOS /

Brački ugostitelji odrekli se napojnica pa skupili preko 30.000 eura za djecu s teškoćama u razvoju

Primjer ugostitelja iz Donje Saske nije jedini. Njemačka agencija za zapošljavanje izvijestila je o 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu u lipnju. Krovna organizacija koja okuplja ugostitelje – Dehoga pretpostavlja kako nedostaje dvostruko više kvalificiranih radnika. U Njemačkoj, naime, nedostaje više od 66.000 kuhara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra, restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne manjka potražnje. Ifo institut nedavno je čak došao do zaključka kako je ugostiteljstvo u Njemačkoj u usponu. Barem u velikim gradovima, kao što su München, Berlin, Hamburg, Stuttgart i Dresden – prodaja je sada znatno bolja od 2019. godine.

"Tvrtke su uspjele prenijeti dio svojih povećanih troškova za osoblje, hranu i energiju, a da se gosti nisu udaljavali”, pišu ekonomisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Berlinu je, primjerice, prodaja oko 60 posto veća nego prije pandemije. U ostalim gradovima rast se kreće između 25 i 35 posto. Ali, zarada je također porasla u prosjeku u cijeloj zemlji, iako su dobici u ruralnim područjima manji.

No, iako industrija dobro posluje, premalo zaposlenika želi tamo raditi. Naprotiv, mnogi odlaze, te se ne vide dugoročno u ugostiteljstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U hotelu jednog kolege cijela je kuhinjska postava dala otkaz u roku od tjedan dana”, kaže Sebastian Riesner iz sindikata (njem. Gewerkschaft Nahrung–Genuss–Gaststätten – NGG) u Berlinu.

Slučaj se dogodio u ljeto 2022., ali je primjer za mnoge tvrtke, pišu njemački mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Kako ugostitelji uočavaju krivotvorene eure? 'Imamo svoje metode, ali jednom nam je došla jedna jako isprana'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo