Nove brojke

U Hrvatsku ušlo 99.000 izbjeglica, Srbi kažu: “Nikog država Srbija ne vozi na granicu”

Od početka migracijske krize, 16 rujna, u Republiku Hrvatsku je do petka u 15 sati ušao 98.901 migrant, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Od ponoći do 15 sati u Hrvatsku je ušlo 3.827 migranata preko graničnih prijelaza Tovarnik i Bapska te su tijekom noći i jutra vlakom i autobusima prevezeni prema mađarskoj granici.

U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu u 15 sati nalazilo se oko 800 migranta.

I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije, navodi MUP RH na svojoj internetskoj stranici.

U privremenom prihvatnom centru u Preševu i kampu u Miratovcu na jugu Srbije u posljednja dva dana povećan je priliv migranata, a trenutno ih je oko 6.000, izvijestila je u petak Radio-televizija Srbije (RTS).

Ispred prihvatnog centra u Preševu i na ulici ima više od 5.000 migranata, nekoliko stotina ih je u kampu u selu Miratovac uz granicu s Makedonijom, a samo od petka ujutro registrirano je više od tisuću ljudi, izvijestila je izvjestiteljica RTS s terena.

Dok jedni čekaju u redovima da se registriraju, drugi su podigli šatore na ulici i pločnicima, javlja RTS.

“Glavna ulica kod željezničkog kolodvora u Pereševu je zatvorena za promet jer su svuda naokolo migranti. Pojačane su policijske snage koje kontroliraju red i mir, a migranti su mirni i strpljivi, nema incidenata”, navodi RTS.

Radi se danonoćno

Prema posljednjim izvješćima, povećan je i broj dužnosnika angažiranih u procesu registriranja izbjeglica, a sve službe u prihvatnom centru Preševo i kampu Miratovac rade danonoćno.

Migranti se, navodi se u tv izvješću, u prihvatnom centru zadržavaju prosječno četiri do osam sati, a potom se vlakovima, autobusima ili kombijima lokalnih prijevoznika prebacuju u Beograd ili izravno u Šid.
“Sami biraju te pravce ili ih usmjeravaju rođaci i prijatelji koji su već otišli”, kazala je izvjestiteljica RTS-a.

Srbija nikoga ne vozi na granicu

Slično za Hinu tvrdi i srbijanski povjerenik za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić.

“Izbjeglice imaju ekstremno dobru komunikaciju, koriste društvene mreže za razmjenu informacija i, molim vas, nemojmo to ignorirati. Ta komunikacija ide dotle da su ljetos, u što sam se i ja osobno uvjerio, slali jedni drugima čak i fotografije gdje je dobra hladovina i u kojem šatoru se u prihvatnom centru, zbog vrućina, najbolje smjestiti ako imate bebu ili malo dijete”, rekao je za Hinu Cucić.

On kaže da “ne treba podcjenjivati inteligenciju tih ljudi i njihovu međusobnu komunikaciju” jer u posljednje vrijeme prijelaze između Srbije i Mađarske “izbjegavaju zbog nedavnih incidenata” kad su mađarske vlasti poslale vojsku i policiju sa suzavcem i vodenim topovima na izbjeglice koje su kanile ući u Mađarsku na prijelazu Horgoš.

“On sami plaćaju za svoj prijevoz. Nikog država Srbija ne vozi na granicu niti je ikog prevezla”, izjavio je za Hinu srbijanski povjerenik za izbjeglice i migracije.

On nije želio izravno komentirati ranije tvrdnje visokih hrvatskih dužnosnika da Srbija organizirano šalje izbjeglice na granicu s Hrvatskom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr