TRUMP ZADOVOLJAN SANKCIJAMA ZA SJEVERNU KOREJU: / 'Počinju imati veliki učinak, a čovjek raketa želi razgovarati s Južnom Korejom'

'Čovjek raketa' sada želi prvi put razgovarati s Južnom Korejom'

2.1.2018.
16:28
AFP

Razgovori Sjeverne i Južne Koreje mogli bi označiti pozitivan razvoj događaja, objavio je u utorak na Twitteru američki predsjednik Donald Trump pritom izrazivši zadovoljstvo zbog učinka sankcija nametnutih Pjongjangu.

Trump: 'Sankcije počinju imati velik učinak'

'Čovjek raketa' sada želi prvi put razgovarati s Južnom Korejom", napisao je Trump nazvavši sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una nadimkom koji mu je sam nadjenuo. "To je možda dobra vijest, a možda nije - vidjet ćemo!"

Američki predsjednik ustvrdio je da sankcije nametnute Pjongjangu "počinju imati veliki učinak". Seul je u utorak predložio da 9. siječnja organizira pregovore s Pjongjangom na visokoj razini, pošto je Kim Jong-un pružio ruku Južnoj Koreji pozivajući na jačanje bilateralnih veza i natuknuo da bi njegova zemlja mogla sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji. Sjevernokorejski vođa je iskoristio svoje novogodišnje obraćanje naciji kako bi opetovao da je njegova zemlja punopravna nuklearna sila, upozorivši da mu je "nuklearna tipka" neprestano nadohvat ruke.

Seul će izraziti spremnost na pregovore sa Sjevernom Korejom

No istodobno je načinio iskorak prema Jugu rekavši da bi Pjongjang mogao sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongangu. Južnokorejski ministar za ujedinjenje Cho Myoung-gyon rekao je na tiskovnoj konferenciji da će Seul "ponovo izraziti svoju spremnost da pregovore sa Sjeverom organizira u bilo kojem trenutku, na bilo kojem mjestu i u bilo kojem obliku". "Nadamo se da će Jug i Sjever sjesti zajedno i razgovarati o sudjelovanju Sjeverne Koreje na igrama u Pjongčangu te o drugim pitanjima od međusobnog interesa radi unaprjeđenja međukorejskih veza", dodao je.

Dvije suparničke zemlje nakon korejskog rata (1950. - 53.) razdvaja Demitalizirana zona (DMZ), što je jedna od najjače naoružanih granica u svijetu. Dvije strane su zadnji put pregovarale 2015. Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in koji je uvijek zagovarao dijalog, rekao je da je izjava sjevernokorejskog kolege prigoda za obnovu dijaloga.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali