BLISKA SURADNICA

TRUMP U UŽI TIM IZABRAO I JEDNU HRVATICU: Bit će u timu za obranu i nacionalnu sigurnost

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump oformio je svoj tim. Associated Press je objavio popis imena, a na njemu se nalazi i Hrvatica porijeklom iz Breze u BiH – Mira Radielović Ricardel, piše Večernji.

Ona će biti u tranzicijskom timu za obranu i nacionalnu sigurnost. Ranije je bila pomoćnica ministra obrane Donalda Rumsfelda i potpresjednika ogranka tvrtke Boeing koja proizvodi vojne zrakoplove i naoružanje.

Njezin je otac nakon Bleiburga iz bivše Jugoslavije otputovao u Njemačku 1954. Dvije je godine živio u Heidelbergu gdje je upoznao svoju buduću suprugu Brigittu. U SAD su otišli 1956., gdje su se vjenčali. Odlučili su živjeti u Pasadeni, u Kaliforniji.

Karijeru je započela u devedesetima

Mira Radielović Ricardel odgojena je u kući u kojoj se govori hrvatski jezik, a redovito je pohađala vjeronauk u tamošnjoj katoličkoj župi.

Otac joj je bio ugledni član hrvatske iseljeničke zajednice. Preminuo je u Los Angelesu 2005. godine.

Političku je karijera započela sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je radila kao savjetnica za vanjsku i obrambenu politiku vođe republikanske većine u Senatu, Boba Dolea.

Bila je intenzivno uključena u savjetovanje vezano za raspad Jugoslavije. Čvrsto se držala stava da je srpska agresija glavni faktor za izbijanje rata.

Povratak na Net.hr