TRUMP SE PREDOMISLIO: / 'Vidjet ćemo što će se dogoditi, razgovaramo sa S. Korejom o sastanku'

Image
Foto: AFP

Washington traži "potpunu i nepovratnu denuklearizaciju (Sjeverne Koreje) koja će se moći nadzirati".

25.5.2018.
17:01
AFP
Play logo

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je još uvijek moguće da se planirani summit sa Sjevernom Korejom održi 12. lipnja kao što je prvotno dogovoreno.

"Vidjet ćemo što će se dogoditi. Sada razgovaramo s njima", rekao je Trump novinarima dan nakon što je otkazao taj očekivani sastanak. "To bi čak moglo biti 12. ... Mi bismo to željeli učiniti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je u pismu Kimu Jong Unu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. lipnja u Singapuru, koji je trebao biti prvi susret nekog aktualnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika da bi se, kako se sada čini, dan kasnije ipak predomislio.

Susret čeka cijeli svijet

Trump je ranije u petak pohvalio "produktivnu" i "srdačnu" reakciju Sjeverne Koreje nakon otkazivanja summita. Pjongjang je poručio da je i dalje spreman za dijalog s Washingtonom unatoč otkazivanju summita američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika koji se očekivao s velikim nestrpljenjem.

"Jako je dobra vijest da stiže srdačna i produktivna izjava Sjeverne Koreje", napisao je Trump na Twitteru, dan pošto je objavljeno njegovo pismo Kimu. "Vidjet ćemo uskoro kamo to vodi, nadam se prema trajnom miru i napretku", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjongjang je suzdržano reagirao na vijest o otkazivanju susreta objavljenu istog dana kada je Sjeverna Koreja rekla da je "potpuno" demontirala svoj poligon za nuklearne pokuse. Prvi zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Kye Gwan ocijenio je da je Trumpova odluka "doista vrijedna žaljenja", ali je ostavio mogućnost nastavka dijaloga rekavši da je Pjongjang spreman "sjesti u svakom trenutku i na bilo koji način razgovarati kako bi riješili problem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak u Singapuru

Susret na vrhu u Singapuru trebao je biti prvi takav susret nekog aktulanog američkog predsjednika i člana Kimove dinastije. Napose je trebao okruniti razdoblje neviđenog popuštanja napetosti, ali se činilo da će biti veoma složen.

Play logo

Washington traži "potpunu i nepovratnu denuklearizaciju (Sjeverne Koreje) koja će se moći nadzirati". Pjongjang je upozorio da se nikad neće odreći svog nuklearnog arsenala sve dok se ne bude osjećao siguran pred, kako kaže, američkom agresijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo