TEHERAN OBJAVIO ZASTRAŠUJUĆI LAŽNI VIDEO UNIŠTENJA KONGRESA: / Iranski ministar: 'Imam nulti utjecaj, oni su puno moćniji...'

Image
Foto: screenshot

Video je emitiran u vrijeme kada se SAD i Iran ponovno približavaju dogovoru o nuklearnom sporazumu, koji je suspendirao bivši američki predsjednik Donald Trump

5.5.2021.
13:03
screenshot
Play logo

U nedjelju je na iranskoj državnoj televiziji emitiran je zastrašujući propagandni video u kojem se, među ostalim, prikazuje kako zgradu američkog Kongresa u plamenu nakon što je pogođena iranskom raketom. U kratkom montiranom videu najprije se vidi kako naoružani pripadnici Iranske revolucionarne garde marširaju, zatim gorući Kapitol u Washingtonu pogođen projektilom te na koncu iranske svećenike na brdu iznad "oslobođenog Jeruzalema", središta izraelsko-palestinskog sukoba, piše Daily Mail.

Video Revolucionarne garde emitiran je na državnoj televiziji prije obraćanja naciji iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hameneija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SAD ŽELI PROŠIRITI I PRODUŽITI NUKLEARNI PAKT S IRANOM: /

'Diplomacija je najbolje sredstvo za postizanje toga cilja'

Image
SAD ŽELI PROŠIRITI I PRODUŽITI NUKLEARNI PAKT S IRANOM: /

'Diplomacija je najbolje sredstvo za postizanje toga cilja'

Prijeteća snimka s nacionalističkom pjesmom u pozadini

Video je emitiran u vrijeme kada se SAD i Iran ponovno približavaju dogovoru o nuklearnom sporazumu, koji je suspendirao bivši američki predsjednik Donald Trump. Kasra Aarabi, stručnjakinja za Iran s britanskog Instituta Tony Blair, objasnila je za Daily Mail kako se u pozadini snimke čuje iranska nacionalistička pjesma u kojoj se Kapitol u Washingotnu, sjedište američke političke moći, opisuje kao "palača ugnjetavanja".

Emitiranje ove snimke, dakako, ide na ruku i američkim protivnicima obnove nukelarnog dijaloga s Teheranom. Republikanski senator Pat Toomey reagirao je zatraživši da administracija predsjednika Joea Bidena ne popusti u sankcijama Iranu koje je uvela Trumpova administracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prioritet predsjednika Bidena trebao bi biti osiguravanje da Iran ne može izvesti takav napad, a ne kapitulirati uklanjanjem sankcija", poručio je Toomey.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranski ministar vanjskih poslova: Nemam utjecaja na vanjsku politiku

Nakon što je u nedjelju emitiran video, reagirao je i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekavši kako elitna Revolucionarna garda ima veći utjecaj na vanjsku politiku Irana od njega. Zarif je i u jednom prošlotjednom intervjuu kazao kako, kao ministar vanjskih poslova, ima "nulti utjecaj" na iransku vanjsku politiku. Osim toga, zarif je rekao da mu je bivši američki državni tajnik John Kerry, koji je sada Bidenov savjetnik za okoliš, potvrdio da je Izrael svojedobno izveo udare na iranske ciljeve u Siriji.

Nakon te Zarifove izjave, republikanci su id Bidena zatražili da smijeni Kerryja. Sam Kerry odbacio je Zarifove tvrdnje te je rekao da nikada nije otkrio ikakve osjetljive informacije o izraelskim vojnim operacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Republikanci traže od Bidena da ne popušta Iranu

Sve ovo se događa dok niz diplomatskih izvora sugerira da bi se SAD i Iran mogli približiti obnovi nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. No, američki i britanski izbori demantirali su iranska izvješća prema kojima bi Iran zauzvrat trebao pustiti na slobodu američke i britanske državljane koji se nalaze u iranskim zatvorima.

Ipak, ta bi razmjena mogla biti važna za izgradnju povjerenja i oživljavanje nuklearnog sporazuma. A sam povratak SAD-a u nuklearni sporazum s Iranom najveća je, ali i najkontroverznija vanjskopolitička inicijativa u prvim mjesecima Bidenova predsjedanja, piše Daily Mail. Time bi se oživio dogovor koji su sadašnji glavni Bidenovi suradnici sklopili za vrijeme administracije Baracka Obame, ali bi to razbjesnilo republikance i vjerojatno uznemirilo američke saveznike na Bliskom istoku, u prvom redu Izrael.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Republikanci pozivaju Bidena da s Iranom igra "tvrdu igru" i svakako radi na oslobađanju američkih talaca, ali ne pristajući na "ustupke u bilo kojem obliku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo