TAJVAN JE PRVI PUT U 40 GODINA POZVAN NA AMERIČKU INAUGURACIJU: / 'Demokracija je zajednički jezik i sloboda zajednička svrha'

Washington se tijekom mandata Jimmyja Cartera odlučio na diplomatsko priznanje Pekinga umjesto Tajvana

21.1.2021.
8:09
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tajvanska veleposlanica u SAD-u formalno je pozvana na inauguraciju predsjednika Joea Bidena u onome što je Taipei u četvrtak nazvao presedanom, otkad je Washington 1979. godine umjesto Tajvana odabrao priznati Peking.

Hsiao Bi-khim, izaslanica Taipeija, poslala je svoj video na inauguraciju u srijedu, rekavši da je "počašćena što može predstavljati svoje ljude i vladu Tajvana na inauguraciji predsjednika Bidena i potpredsjednice Harris."

"Demokracija je naš zajednički jezik i sloboda naša zajednička svrha", dodala je.

Ministar vanjskih poslova Taipeija rekao je da je ovo prvi put u desetljećima da je tajvansko izaslanstvo "formalno pozvano" od strane organizacijskog odbora za inauguraciju.

Vodeća Demokratska stranka opisala je ovo kao "novi korak u 42 godine".

Tajvan se razdvojio od Kine krajem građanskog rata 1949. godine. Njihova 23 milijuna ljudi žive pod stalnom prijetnjom kineske invazije, čiji čelnici tajvanski teritorij vide kao svoj te su obećali da će ga jedan dan i pripojiti.

Peking se protivi službenim kontaktima

Peking se protivi bilo kakvim službenim kontaktima s Tajvanom te pokušava otok držati diplomatski izoliranim.

Washington se tijekom mandata Jimmyja Cartera odlučio na diplomatsko priznanje Pekinga umjesto Tajvana.

No SAD ostaje najvažniji neslužbeni saveznik demokratskog Tajvana te može, po bilo kojem kongresnom aktu, prodati otoku oružje da se brani.

Od 1979. godine, američki predsjednici općenito su se oprezno diplomatski odnosili prema Tajvanu kako ne bi razljutili Peking i obeshrabrili Taipei da formalno proglasi neovisnost.

No to se dramatično promijenilo pod predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je prigrlio toplije veze s otokom, dok se s Kinom sporio oko problema poput trgovine i nacionalne sigurnosti.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen dobila je dotad nezamislivi telefonski poziv od Trumpa nakon njegove izborne pobjede 2016. godine, što je korak koji je razbjesnio Peking.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali