Vode nas u katastrofu, treba ukinuti euro!

Političar koji je bio njemački ministar financija u doba uvođenja eura, često nazivan i utemeljiteljem te valute, zapanjio je javnost te države objavom na svojoj web stranici. Njegova poruka je – ukinimo euro! Upozorava na pobunu juga Europe protiv njemačke hegemonije.

“Nijemci još nisu prepoznali da će Južni Europljani koji su suočeni s ekonomskim jadom, uključujući Francusku, prije ili kasnije biti prisiljeni boriti se protiv njemačke hegemonije“, objavio je Oskar Lafontaine, član partije Die Linke, na svom blogu.

Navodi i da mjere štednje na kojima inzistira njemačka kancelarka Angela Merkel “vode u katastrofu”, ali i da se ekonomska situacija toliko pogoršala, a broj nezaposlenih povećao do te mjere da “demokratske strukture sve više stavljaju pod znak upitnika”.

Prepotentni san

Krizu koja se neprestano vraća velikim dijelom pripisuje njemačkom smanjenju plaća u korist povećanja udjela u izvozu i navodi da se nada da će se kancelarka Merkel “probuditi iz svog prepotentnog sna” kad se ugrožene zemlje udruže protiv Njemačke kako bi riješile krizu.

Dovodi u pitanje opstanak eura, čije je uvođenje sam podupirao kao ministar financija Njemačke devedesetih godina.

Postupno vraćanje na staro

“Ali institucije za koordinaciju, pogotovo za makroekonomski dijalog, bile su podrivane od strane vlade”, navodi Lafontaine, dostavljajući zatim dijagnozu: “Danas je sustav iščašen.” Predlaže reformu bankovnog sustava koji bi podrazumijevao strožu kontrolu kreditora, ukidanje eura i povratak sistemu koji je prethodio Europskoj monetarnoj uniji!

Ekonomijama se treba omogućiti da same snižavaju ili povećavaju vrijednost valuta po potrebi, odnosno da same imaju kontrolu nad njima, njegova je poruka. To bi se događalo, predlaže, postupno uz nadzor EU-a i pomoć Europske središnje banke, koja bi trebala svojom intervencijom spriječiti slomove ekonomija koje će morati sniziti vrijednost svojih valuta.

Kockanje

“Preduvjet za uspostavljanje europskog monetarnog sustava koji funkcionira jesu restrukturiranje i stroga regulacija financijskog sektora i javnih štedionica. Kockanje mora prestati”, naveo je.

Povratak na Net.hr