Susjedi povukli potez koji našoj Vladi nije ni na kraj pameti

Plaće za lipanj koje će dobiti slovenski državnici i zaposlenici u javnim službama, bit će manje od četiri do 50 posto, ovisno u koji platežni razred spadaju pojedinci. Ovaj hvalevrijedan potez dogovoren je još u svibnju, pa će se tako i samoj premijerki Alenki Bratušek mjesečna primanja smanjiti za 263 eura.

Sporazum o mjerama štednje većina sindikata javnog sektora potpisala je 20. svibnja, a danas će svi službenici dobiti prve plaće po novom obračunu. Novi sporazum nije zaobišao ni samu premijerku Alenku Bratušek, čija je plaća od danas manja za 263 eura.

Plaće su smanjene različito, ovisno u kojem se platnom razredu tko nalazi. Smanjenje ide od 4,86 do čak 50 posto.

Po novom izračunu bruto plaća slovenske premijerke sada će iznositi 5.156 eura, što je 263,54 eura manje nego prošlih mjeseci, dok će primjerice učitelju mentoru bruto plaća biti niža za 22,28 eura, te će iznositi 1.715,51 euro. Sniženje plaća kod kuhara bit će samo 4,3 eura, te će ona iznositi 853,53 eura, piše 24ur.com.

Osim platnog razreda u obzir se uzima i akademska titula

No, nije platni razred jedini kriterij po kojem će se smanjiti mjesečni iznosi 155.000 javnih službenika. U obzir u obračunu dolazi i akademska titula, odnosno onima koji zbog nje imaju dodatak na plaću, on se smanjuje za polovicu.

Isto tako, smanjuju se i naknade za bolovanje, s prijašnjih 90 posto plaće na 80 posto.

Povratak na Net.hr