'ZAJEDNO ĆEMO POBIJEDITI' / Putin službeno prisegnuo u Velikoj palači: 'Zahvaljujem svima koji se bore za našu domovinu'

Današnja ceremonija Putinu će donijeti novih šest godina na vrhu

7.5.2024.
10:39
VOYO logo

Vladimir Putin u utorak je po peti put proglašen predsjednikom Rusije. Kako piše Sky News, današnja ceremonija donijela mu je novih šest godina na vrhu. Putin je najdugovječniji čelnik Kremlja još od Josifa Staljina koji je na vlasti bio dva i pol desetljeća. Do kraja mandata ispred Putina će ostati samo Katarina Velika koja je Rusijom vladala u 18. stoljeću.

Reuters javlja da su SAD i većina zemalja Europske unije bojkotirale ceremoniju u Kremlju. Međutim, Francuska i neke druge države EU-a poslale su izaslanika, unatoč molbi Ukrajine da to ne učine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin pred patrijarhom

11.40 - Nakon govora, Putin je stigao pred patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve. Patrijarh je stavio svijeću na oltar, nakon čega je ruski čelnik napravio znak križa na svojim prsima. Kiril je potom pročitao odlomak iz Biblije što simbolizira crkvu koja podupire predsjedništvo.

Image
BIZARNO /

Dok će SAD i većina EU bojkotirati Putinovu inauguraciju, Francuzi poručuju: 'Nismo u ratu s njima'

Image
BIZARNO /

Dok će SAD i većina EU bojkotirati Putinovu inauguraciju, Francuzi poručuju: 'Nismo u ratu s njima'

'Zajedno ćemo pobijediti'

11.17 - Svježe inaugurirani predsjednik poručio je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da opravda rusko povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo jedinstven i veliki narod. Zajedno ćemo prebroditi sve prepreke i ostvariti ono što sanjamo. Vidim duboko razumijevanje naše povijesne uloge u obrani našeg izbora, naše slobode i nacionalnih interesa Rusije. Zajedno ćemo pobijediti", zaključio je Putin uz pljesak, glazbu i rafalnu paljbu.

Službeno prisegnuo

11.08 - Putin je službeno prisegnuo kao ruski predsjednik, čime je započeo njegov peti mandat na toj dužnosti. Stavio je ruku na ruski ustav i obećao da će ga braniti. "Želio bih zahvaliti sudionicima specijalne vojne operacije, želio bih zahvaliti svima koji se bore za našu domovinu", kazao je Putin. "Sudbinu Rusije odredit ćemo samo mi sami. Proći ćemo kroz ovo teško vrijeme i bit ćemo uspješni", dodao je ruski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je u govoru poručio da Rusija ne odbija dijalog o suradnji sa zapadnim zemljama. "Vidjet ćemo hoće li oni nastaviti kočiti razvoj naše zemlje i nastaviti vršiti pritisak na našu zemlju ili će tražiti načine za suradnju s nama", izjavio je Putin.

Putin stigao pred Veliku palaču

11.03 - Putin je uz veliki pljesak stigao u Veliku kremaljsku palaču. Trebao bi održati govor i položiti zakletvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počela ceremonija

10.49 - Putinova inauguracija službeno je počela u Moskvi. Ceremonija će uključivati topnički pozdrav i mimohod predsjedničke pukovnije na Katedralnom trgu glavnog grada. Putin je napustio svoj ured i uz pratnju automobila krenuo prema Velikoj palači. Prije ceremonije, u palaču je donesena posebna kopija ruskog ustava iznad koje će Putin položiti zakletvu. Posebna crvena verzija ustava koristi se samo za inauguracije.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo