OPASNA DOMINACIJA? / Sukobi Kine i Amerike došli i do svemira: 'Oni su vrlo agresivan konkurent. Dajte nam te novce...'

Kineska svemirska tehnologija i dalje zaostaje za onom američkom. No, tamošnji svemirski program izdašno podupire i financira vladajuća Komunistička partija...

21.6.2021.
18:38
Profimedia

Rivalstvu Kine i Amerike nebo, čini se, nije granica. Dvije zemlje već se odavno sukobljavaju na ekonomskom, tehnološkom i ideološkom planu, a na red je sada došla i svemirska tehnologija. Nije tu riječ samo o znanstvenom prestižu jer sateliti koje šaljemo u svemir imaju velik utjecaj na naš svakodnevni život na zemlji - od komunikacija pa sve do navigacije.

Nakon raspada Sovjetskog saveza, Amerika je uživala u razdoblju svoje dominacije u svemiru. No, u posljednjih nekoliko godina analitičari, ali i političari upozoravaju da bi tu dominaciju vrlo brzo mogle ugroziti rastuće kineske ambicije i mogućnosti. Kina je, naime, 2019. postala prva zemlja svijeta čija je sonda sletjela na tamnu stranu Mjeseca. Prošle godine ja pak u orbitu poslala svoj satelit Beidou čija je namjera konkurirati američkom GPS-u, piše CNN.

'Oni su vrlo agresivan konkurent'

U svibnju je Kina postala i prva zemlja nakon SAD-a koja je na Mars poslala funkcionalan rover. Zbog toga je i NASA-in administrator Bill Nelson pred Kongresom u rukama držao fotografiju koju je kineski rover snimio na Marsu nazvavši Kinu "vrlo agresivnim konkurentom". Lobirao je i da se NASA-i odobre sredstva za financiranje povratka ljudske posade na Mjesec.

Unatoč velikim postignućima, kineska svemirska tehnologija i dalje zaostaje za onom američkom. No, tamošnji svemirski program koji izdašno podupire i financira vladajuća Komunistička partija, još je jedno sredstvo za osnaživanje pozicije njihove zemlje u svijetu.

Prošloga je tjedna američko-kinesko nadmetanje ušlo u novu fazu. Tada su, naime, tri kineska astronauta stigla na njihovu svemirsku postaju. Iako je ona još uvijek u izgradnji, posada će tamo provesti tri mjeseca. Jedina svemirska postaja koja je dosad bila u orbiti je ISS iza koja stoji Amerika u suradnji s Rusijom, Europom, Japanom i Kanadom.

U posljednje 23 godine kroz ISS je prošlo više od 200 astronauta iz 19 zemalja svijeta među kojima nije bilo Kine jer je NASA-i od 2011. godine zabranjena suradnja s tom zemljom.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/5537dbea-d26a-11eb-b886-a2a9f40564fd/original

Kineska svemirska postaja bit će jedina u orbiti?

Upravo to potaknulo je Kinu na izgradnju Tiangonga, vlastite svemirske postaje koja bi trebala biti završena krajem iduće godine, dvije godine prije isteka roka trajanja ISS-a. Amerika i njezini partneri zasad ne razmišljaju produžiti život Međunarodnoj svemirskoj stanici pa bi ona kineska uskoro mogla postati jedina u orbiti.

Kina se udružila i s Rusijom kako bi izgradila centar za istraživanje Mjesečeva južnog pola. Taj bi projekt trebao biti gotov do 2035. godine.

Istovremeno, SAD s međunarodnim partnerima također planira nova istraživanja na Mjesecu. Podršku im daju Velika Britanija, Australija, Kanada, Japan i Južna Koreja.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen