KRAJ PROCESA

SUĐENJE KRVNIKU: Haški sud objavio kada je izricanje presude Karadžiću

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslavije (ICTY) najavio je izricanje presude čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću za četvrtak, 24. ožujka u 14 sati.

Karadžić je bio vođa Republike Srpske, samozvane države etničkih Srba na silu stvorene u multietničkoj Bosni i Hercegovini, a tužiteljstvo tvrdi da je tijekom trogodišnjega rata koji je odnio stotinu tisuća života predvodio protjerivanje etničkih Hrvata i Bošnjaka.

“Pod Karadžićevim zapovijedanjem i nadzorom njegovi su podređeni sa suradnicima protjerali, ubili, mučili i na druge načine zlostavljali stotine tisuća Muslimana i Hrvata”, tvrde tužitelji.

“Proglasi li vijeće Karadžića odgovornim za znatni dio tih zločina… doživotni zatvor jedina je prikladna osuda”, pisali su u podnesku.

KRIV JE! Haški sud Karadžiću ukinuo oslobađajuću presudu za genocid!

Genocid u Srebrenici i granatiranje Sarajeva

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici, najgori masakr u Europi od Drugoga svjetskog rata, u kojem je pobijeno sedam tisuća muškaraca. Srpske snage u ljeto 1995. izvele su muškarce i mladiće iz Srebrenice i poubijali ih u okolnim šumama.

Tereti ga se i za granatiranje Sarajeva tijekom opsade što je trajala gotovo četiri godine i u kojoj je život izgubilo više od pet tisuća civila.

Optužen je 1995. godine, neposredno poslije rata, a napokon je uhićen 2008.

Godinama je bio u bijegu i u srbijanskome glavnom gradu Beogradu prerušen radio kao new-age iscjelitelj.

VELIKI NAVIJAČ INTERA: Ratni zločinac s hrvatskom putovnicom gledao utakmice na San Siru!

Povratak na Net.hr