u turskoj / Strašna eksplozija u rudniku: najmanje 25 mrtvih, deseci zarobljeni ispod zemlje. 'Zaista tužna slika'

Image
Foto: AP

Spasilačke ekipe rade na izvlačenju radnika zarobljenih u galerijama 300 i 350 metara ispod razine mora

15.10.2022.
7:42
AP
VOYO logo

U eksploziji rudnika ugljena u sjeverozapadnoj Turskoj u petak najmanje je poginulo 25 ljudi i 28 ozlijeđeno, a spasilačke ekipe cijele su noći u potrazi za preživjelima među desecima radnika još zaglavljenih u rudniku, prenose agencije rano u subotu.

To je povećanje broja žrtava i unesrećenih u toj eksploziji u odnosu na ranije objavljene podatke tijekom noći sa petka na subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema novom izvješću, koje je objavio turski ministar zdravstva Fahrettin Koca na Twitteru, eksplozija, koja se dogodila u petak u rudniku u Amasri, obalnom gradu na Crnom moru, u 18,15 po lokalnom vremenu, ubila je najmanje 25 ljudi. Precizirao je i da je 11 osoba iz rudnika na liječenju u bolnici.

"Zaista se suočavamo s tužnom slikom", rekao je turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu, koji je na mjesto tragedije otišao u pratnji kolege iz Energyja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencije prenose da spasilačke ekipe rade na spašavanju desetaka radnika zarobljenih u galerijama 300 i 350 metara ispod razine mora, a Soylu je kazao da je u vrijeme eksplozije u rudniku bilo 110 radnika.

Image
Foto: AP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je da otkazuje svoj raspored kako bi u subotu otputovao na mjesto nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Želja nam je da gubitak života ne bude veći i da se naši rudari mogu spasiti živi i zdravi”, 'tvitao' je.

Na prvim slikama koje su objavili turski mediji s ulaza u rudnik vidljive su spasilačke i medicinske ekipe, kao i članovi obitelji zaglavljenih rudara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema prvim opažanjima, radi se o eksploziji plina", rekao je turski ministar energetike Fatih Donmez.

Afad, tursko javno tijelo za upravljanje katastrofama, isprva je na Twitteru objavilo, a zatim i povuklo tu objavu, da je neispravan transformator uzrok eksplozije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo