ZASTRAŠUJUĆI LIDERI

ŠTO SLIJEDI NAKON TRUMPA I BREXITA? Ovi kontroverzni vođe mogli bi ozbiljno prodrmati Europu

Novinar BBC-a Andrew Marr jučer je bio prisiljen braniti odluku BBC-a o emitiranju intervjua s francuskom desničarkom Marine Le Pen. Kritičari su BBC optužili da su emitiranjem tog intervju uvrijedili sve one koji su izgubili svoj život boreći se protiv fašizma.

Marr je rekao da bi Le Pen mogla biti jedan od sljedećih velikih izazova sigurnosti Zapada. Daily Mail donosi pregled nekih kontroverznih europskih političara koji bi u idućih godinu dana mogli postati predsjednici i tako snažno uzdrmati politiku Europe.

Marine Le Pen u Francuskoj

‘Le Pen bi u određenim okolnostima mogla postati nova francuska predsjednica već u proljeće. Ovog je tjedna, nakon Trumpove pobjede na američkim predsjedničkim izborima proglasila da se cijeli svijet sada promijenio i dau ožujku stiže njezino vrijeme’, rekao je novinar BBC-a o Le Pen.

Francuska je desničarka Trumpu odmah čestitala i dodala kako će njezina pobjeda na francuskim predsjedničkim izborima biti idući korak u ‘globalnoj revoluciji’. Ograbrena Brexitom, i ona je najavila da će u Francuskoj pokrenuti referendum o izlasku iz Europske unije.

‘Želim da ljudi u Francuskoj odlučuju o tome treba li elita u EU odlučivati o svemu’, rekla je Le Pen.

LE PEN ŠOKIRALA FRANCUSKU: Tvitala fotografiju obezglavljenog tijela IS-ovog taoca

Što u Njemačkoj nakon Angele Merkel?

Politika otvorenih vrata njemačke kancelarke Angele Merkel dovela je do uspona Fauke Petry, čija je stranka ‘Alternativa za Njemačku’ sada prema nekim anketama treća politička snaga u zemlji. Njezin je plan zabraniti burku i ograničiti broj tražitelja azila na 200 tisuća godišnje. Petry, inače majka četvero djece, smatra da bi policija trebala imati pravo upucati migrante na granici, a vjeruje da je islam inkompatibilan s njemačkim Ustavom.

Češka: Andrej Babis

Andrej Babis, čija je stranka sada u vladajućoj koaliciji, a on je predsjednik Vlade, obogatio se u petrokemijskom gigantu Agrofertu. Danas je drugi najbogatiji čovjek u Češkoj. S Trumpom ga veže stav prema imigrantima, a nada se postati i češki predsjednik 2017. godine.

CZECH-POLITICS-VOTE-ANO-BABIS

Austrija: Norbert Hofer

Euroskeptik Norbert Hofer kreće u svoj drugi pokušaj osvajanja mjesta predsjednika u toj zemlji. Hofer je zagovornik  anti-imgrantske politike. Također smatra da islamu nije mjesto u Austriji, a protivnik je i gay brakova.

Norveška: Siv Jensen

Liderica je norveške progresivne stranke. Idol joj je Margaret Thatcher. I ona se protivi islamizaciji Europe, a skeptična je i prema sporazumu o klimatskim promjenama, baš kao i Donald Trump. Trenutno je ministrica financija, no nada se većoj moći nakon predsjedničkih izbora iduće godine.

Nizozemska: Geert Wilders

Zbog govora održanog 2014., u kojem je Wilders rekao da u njegovoj zemlji ima previše imigranata iz Maroka, sada mu se sudi zbog širenja rasne mržnje. Ovaj euroskeptik je usporedio Kuran s Hitlerovim ‘Mein Kampfom’. Ne podržava izgradnju novih džamija, a želi zatvoriti i one postojeće i zabraniti Kuran.

Italija: Beppe Grillo

Talijan Beppe Grillo rekao je da je pobjeda Donalda Trumpa ‘kraj jedne epohe’. Grillo je bivši komičar, a njegov ‘Pokret pet zvjezdica’ sada je najjača opozicijia u Italiji. Tvrdi da se bori protiv stranačkog establišmenta. Grillo se protivi Renzijevim reformama, a ako postane predsjednik, obećao je da će njegiva zemlja glasovati o članstvu u eurozoni.

Srbija: Vojislav Šešelj

Osnivač Srpske radikalne stranke najavio je svoju kandidaturu na predsjedničkim izborima u svibnju 2017. Njegovi su radikali protiv Europske unije i proruski, a na izborima za parlament osvojili su 22 zastupnika. Šešelj smatra da je Trump alternativa globalizaciji.

ŠEŠELJ SLAVI ZBOG TRUMPA: ‘Presretan sam da je onu karakondžulu bacio u septičku jamu’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr