PENTAGON ZVECKA ORUŽJEM

OBJAVLJENA NOVA SNIMKA: Trenutak kad je lažna nuklearna bomba eksplodirala iznad Pacifika

Nova snimka pokazuje trenutak kada je Pentagon uništio projektil s lažnom nuklearnom bojevom glavom nad Tihim oceanom kako bi testirao američke obrambene sposobnosti, posebno nakon rastuće zabrinutosti zbog sjevernokorejskog raketnog i nuklearnog programa, piše Daily Mail.

Snimku je ovog četvrtka objavila Agencija za raketnu obranu, i pokazuje lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM) s testnog poligona Ronald Reagan na atolu Kwajalein na Marshallovim otocima.

Nakon prikaza lansiranja i leta rakete presretača, snimka se prebacuje na izuzetno pikselizirani toplinski prikaz sudara, a bojeva glava eksplodira s nevjerojatnim svjetlosno-toplinskim blijeskom.

Razlog testiranja – Sjeverna Koreja

Cijeli je test koštao 244 milijuna dolara, a glavni je razlog rastući strah zbog nuklearnih sposobnosti Sjeverne Koreje.

Direktor američke Agencije za raketnu obranu viceadmiral Jim Syrling izjavio je kako se radi o “kritičnom koraku”. “Sustav je vitalno važan za obranu naše domovine, a ovaj test demonstrira da imamo sposobnu, pouzdanu obranu od izuzetno stvarne prijetnje”, rekao je Syring.

Testiranje najnovijeg sjevernokorejskog navođenog projektilaFoto: STR/AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR

Test je obavljen uslijed povećanih napetosti između Washingtona i Pyongyanga. Ovog ponedjeljka Sjeverna je Koreja ispalila barem jedan balistički projektil kratkog dometa u more, koji je pao u pomorsku gospodarsku zonu Japana. Radi se tek o najnovijem u brzoj seriji testiranja projektila kojim se ova država suprotstavlja pritisku svijeta i izaziva nove sankcije.

A u srijedu, nakon uspješnog testiranja, Sjeverna je Koreja zaprijetila da svakog trena može lansirati projektil prema SAD-u. Ustvrdili su kako je njihov najnoviji projektil pao samo sedam metara od cilja u Japanskom moru.

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je da kako je, iako preferira mir, itekako spreman na vojne akcije proziv sjeverne Koreje koja je “već predugo flagrantna prijetnja”.

Uz to, sjevernokorejske raketne testove prikazao je kao čin “strašnog nepoštovanja” Pyongyangovog jedninog saveznika, Kine.

Jedna od posljedicva najnovijih sjevernokorejskih raketnih testiranja je i zajednička vojna vježba južnokorejskih snaga s američkim nadzbučnim bombarderima B-1B Lancer, na što je sjevernokorejski vođa odgovorio kako se njegovi južni susjedi spremaju baciti nuklearnu bombu.

A Kim Jong-Un je pak izjavio kako će njegova zatvorena država razviti još moćnija oružja kako bi se Sjeverna Koreja obranila od Sjedinjenih Država.

SJEVERNA KOREJA PRIJETI AMERIKANCIMA: ‘Našim nuklearnim raketama pretvorit ćemo vas u prah’

 

Nije sve tako savršeno

Iako su SAD pokazale da mogu pogoditi jedan interkontinentalni projektil, činjenica je da se radilo o samo jednoj meti koja nije koristila nikakve mamce ili druge mjere zaštite.

I prijašnje američko testiranje presretanja neprijateljskijh projektila, ono iz lipnja 2014., isto je tako bilo uspješno, ali ukupna učinkovitost nije baš sjajna. Od kada je 2004. ovaj sustav proglašen operativnim, od devet pokušaja presretanja, samo su četiri do sada bila uspješna.

Laura Grego, znanstvenica koja je kritizirala program raketne obrane, naziva ovaj presretač “naprednim prototipom”. To znači da se radi o još ne potpuno sazreloj tehnologiji čak i ako je teoretski spremna za borbu već 13 godina.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr