SRBIJA NE UKIDA SPORNI ZAKON O RATNIM ZLOČINIMA: / 'Da, spremamo nove optužnice protiv hrvatskih branitelja!'

14.7.2016.
11:39
AFP, ANDREJ ISAKOVIC
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska je nedavno pristala odblokirati pregovore Srbije s EU-om, no unatoč tomu, Beograd ne namjerava ukinuti taj zakon. Štoviše, nastavlja ga primjenjivati, izjavio je za Radio Slobodnu EuropuMilan Petrović, voditelj Tužiteljstva Srbije za ratne zločine. Prema njegovim riječima, postoje i novi predmeti u kojima su hrvatski državljani osumnjičeni za ratne zločine.

"Politički motiv Zagreba, a ne pravni razlozi"

"Srbija ne razmišlja o ukidanju Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupcima za ratne zločine. Tužiteljstvo za ratne zločine i dalje, u punoj mjeri i opsegu, primjenjuje ovaj zakon. Njegovo stavljanje izvan snage dovelo bi do toga da ne bismo mogli goniti ratne zločince i da bi oni praktički mogli mirno živjeti i izbjeći kaznenu odgovornost", kaže Petrović.

On u najavama dužnosnika iz Zagreba da Hrvatska može blokirati Srbiju na putu u EU ako se prema hrvatskim braniteljima počne primjenjivati taj zakon vidi politički motiv, a ne pravne razloge.

Taj je zakon, kaže, od 2003. do 2011. primjenjivan bez ikakvih primjedbi s hrvatske strane. Podsjeća da je jedan od hrvatskih branitelja prema kojem je Srbija postupala po ovom zakonu bio i Veljko Marić. To je, kaže Petrović, ujedno bio i posljednji slučaj koji je okončan pred pravosuđem Republike Srbije. Sporazumom Hrvatske i Srbije, osuđeni Marić premješten je u Hrvatsku na izdržavanje zatvorske kazne.

"Ne pravimo razliku tko je čiji državljanin"

Na pitanje novinara za koliko je državljana Hrvatske trenutačno zainteresirano Tužiteljstvo zbog sumnje da su počinili ratni zločin, Petrović je odgovorio da te podatke nemaju u službenim evidencijama.

"Zakon o univerzalnoj nadležnosti primjenjuje se na sve osobe koje su počinile kazneno djelo ratnog zločina, bez obzira na državljanstvo počinitelja ili žrtve. Ne pravimo razliku tko je čiji državljanin. Postupamo potpuno profesionalno. Gleda se ima li dokaza da je netko počinio ratni zločin ili ne. Ovaj zakon je u dubokoj suglasnosti sa svim pravilima međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava", kaže.

Rade na više predmeta vezanih uz Hrvatsku

Rekao je i da ima predmeta na kojima Tužiteljstvo trenutačno radi, vezanih uz ratne zločine na teritoriju Republike Hrvatske, a za koje postoji sumnja da su ih počinili hrvatski državljani, među kojima i hrvatski branitelji.

"S obzirom na to da je faza predistražnog postupka i istraga tajna, sada na to pitanje ne mogu odgovoriti. Ali ima predmeta koje trenutačno radimo o ratnim zločinima na teritoriji Republike Hrvatske, predmeta u kojima sumnjamo da su ih počinili hrvatski državljani, među kojima su i hrvatski branitelji", kazao je Petrović.

Objasnio je i zašto smatra taj zakon važnim za Srbiju.

"On sprječava da ratni zločinci mirno šeću u zemljama bivše SFRJ time što su izašli iz republike u kojoj je bio rat, prešli u drugu i uzeli novo državljanstvo. Jedan dio njih došao je i u Srbiju. Ako bi ovaj zakon prestao važiti, oni bi praktički bili amnestirani", zaključio je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali