'DA TI SE ZAVRTI U GLAVI' / Srbi šokirani svojim, ali i našim cijenama voća i povrća: 'Hrvatska je rekorder kad su u pitanju poskupljenja'

Image
Foto: Sime Zelic/Pixsell

Uglavnom se kupuje ono što se mora, objašnjava Vera Robajac, no bez obzira na to, trgovci se trude svojim kupcima ponuditi samo kvalitetne proizvode

10.7.2023.
14:16
Sime Zelic/Pixsell
VOYO logo

Porasle su cijene voća i povrća na tržnicama u Srbiji u odnosu na prošlu godinu iako je kupovna moć kupaca slabija, prenosi Kurir u članku koji naglašava da cijene mogu čovjeku zavrtjeti u glavi. Uglavnom se kupuje sezonsko voće, no ne baš velike količine - po pola kilograma ili kilogram. Vjeruje se da je na rast cijena utjecao period suše.

"Kada sam vidjela da je cijena mlade mrkve preko 1,70 eura šokirala sam se. Slično je i s ostalim voćem i povrćem. Nekada smo za 8,50 eura mogli kupiti pune vrećice na tržnici, sada puno manje", kazala je Vesna Polomac iz Čačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim mrkve, na tržnicama se može pronaći i drugo povrće, ali i voće. Tako se, primjerice, kilogram rajčice može kupiti po cijeni od 0,85 do 1,70 eura. Kilogram nektarina košta oko jedan euro, dok su breskve skuplje za oko 30 centi od nektarina. Maline i dalje nose titulu najskuplje voćke, a onima kojima su potrebne morat će izdvojiti i do oko 3,40 eura po kilogramu. Sezona višanja polako prolazi pa se one mogu naći i po cijeni od 1,11 eura po kilogramu.

Image
REKORDNE CIJENE /

Inflacija poharala tržnice, od šparoga do jagoda: Stručnjak objasnio zašto je sve skočilo u nebo

Image
REKORDNE CIJENE /

Inflacija poharala tržnice, od šparoga do jagoda: Stručnjak objasnio zašto je sve skočilo u nebo

Proizvođačima otkupna cijena mala, a kupcima velika

Gospođa Vera Robajac već godinama ima štand na tržnici u Čačku. Da je ljudi je sve manje i da osjeti se nestašica, primijetila je i ova trgovkinja. Uglavnom se kupuje ono što se mora, dodaje, no bez obzira na to, trgovci se trude svojim kupcima ponuditi samo kvalitetne proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Dubrovnik više nije najskuplji? Hoće li paprene cijene s Jadrana utjecati na sezonu?

"Netko ima svoje voćnjake i njive, netko robu otkupljuje od proizvođača. S obzirom na ulaganja u poljoprivredu proizvođaču je otkupna cijena mala, a kupcu kada ponudite velika", objašnjava Vesna Polomac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok cijene u susjedstvu rastu, može se primijetiti da ni kod nas stanje nije ništa bolje. "Hrvatska je rekorder kad su u pitanju poskupljenja u odnosu na prošlu godinu. Tamošnje cijene sezonskog voća i povrća skočile su od 80, pa čak i do 100 posto", piše Kurir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo