PO NALOGU ISIS-a

SPRIJEČEN POKOLJ U MOSKVI: Uhićena dvojica terorista koji su pripremali napade bombom i sjekirom

Ruske tajne službe objavile su u četvrtak da su uhitile dva člana džihadističke skupine tzv. Islamske države koji su pripremali samoubilačke i napade sjekirom u petak u Moskvi, na prvi dan škole.

Prema priopćenju tajnih službi (FSB), dvojica muškaraca, podrijetlom iz središnje Azije, uhićena su dok su planirala terorističke napade na vrlo posjećenim mjestima 1. rujna.

Jedan se pripremao nožem i sjekirom napadati civile, a drugi je trebao biti bombaš-samoubojica.

Napadi na prvi dan škole

Televizijski kanali prikazali su snimke na kojima jedan muškarac govori pripadnicima tajnih službi da je došao provoditi džihad i raznijeti se po naređenjima Islamske države.

Prvi rujna je prvi dan škole u Rusiji i tradicionalno obiteljski i dječji blagdan kada svi zajedno odlaze u velikom broju do škole.

PREOKRET U ISTRAZI JEZIVOG NAPADA U SANKT PETERBURGU, RUSI OBJAVILI FOTOGRAFIJU: ‘On je bombaš samoubojica, znamo odakle dolazi’

To je također datum talačke drame u Beslanu iz 2004. godine kada je islamistički specijalni vod sastavljen od Čečena i Inguša upao u školu u Sjevernoj Osetiji i zatočio 1200 osoba. Tijekom 52 sata roditelji i djeca su proživjeli kalvariju. Pokušaji pregovora između vlasti i otmičara imali su slabe rezultate te je kriza završila napadom specijalnih snaga i totalnim kaosom.

Na kraju operacije više od 330 civila bilo je ubijeno, od kojih 186 djece.

Od početka vojne intervencije u Siriji 30. rujna 2015. Rusiji su više puta prijetile organizacije Islamska država i sirijski ogranak Al-Kaide.

Povratak na Net.hr