KAD ĆE HRVATSKA?

SLOVENIJA DONIJELA NAJSTROŽI PRAVILNIK NA SVIJETU: Ovo će utjecati i na Hrvate koji su navikli kupovati hranu preko granice

Slovenski proizvođači prehrambenih proizvoda objavili su da su se na novi pravilnik dobro pripremili i da već duže vrijeme ne koriste sirovine s višim udjelom transmasnih kiselina

Nakon isteka jednogodišnjeg prijelaznog razdoblja u Sloveniji je u ponedjeljak stupio na snagu pravilnik  kojim se sadržaj transmasnih kiselina u prehrambenim proizvodima smanjuje na najviše dva grama ukupnog sadržaja masnoća, a za nadzor primjene zadužena je uprava za sigurnost hrane.

ZABRANJENE TRANSMASNE KISELINE: Spriječit će tisuće srčanih udara godišnje 

Najstroži zakon na svijetu

Nacionalni institut za nutricionistiku naveo je da se radi o najstrožem propisu te vrste u svijetu budući da se ograničenje odnosi ne samo na prehrambene proizvode koji se nalaze u prodaji nego i na predpakiranu hranu, koja u originalnoj ambalaži završava na prodajnim policama, te hranu u gostionicama i restoranima. Ističe se da je Slovenija time napravila važan korak u zamjeni djelomice hidrogeniranih biljnih masnoća u hrani drugim sastojcima.

Provjera sadržaja transmasnoća u hrani primjenjivat će se za uvoznike, distributere i prodavače hrane, objavila je uprava za sigurnost hrane.

Negativni učinci na zdravlje

Slovenski proizvođači prehrambenih proizvoda objavili su da su se na novi pravilnik dobro pripremili i da već duže vrijeme ne koriste sirovine s višim udjelom transmasnih kiselina, dok se produkti koji kriterij ne zadovoljavaju ne smiju naći na slovenskom tržištu.

Transmasne kiseline nastajaju kao nusproizvod djelomične hidrogenacije biljnih ulja te kod duljeg zagrijavanja biljnog ulja na višim temperaturama, a na zdravlje imaju brojne negativne učinke na metabolizam, posebno u razvoju ateroskleroze i kardiovaskularnih oboljenja.

Povratak na Net.hr