OTKAZAO POSJET TURSKOJ

SERGEJ LAVROV: “Rušenje zrakoplova izgleda kao planirana provokacija”

Tursko rušenje ruskog vojnog zrakoplova Su-24 “izgleda poput planirane provokacije”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Duboko sumnjamo da je bilo nenamjerno, izgleda kao planirana provokacija”, navodi Lavrova novinska agencija TASS.

Lavrov, koji je otkazao posjet Turskoj najavljen za srijedu, kazao je da će veze između dviju zemalja biti “ozbiljno preispitane”.

ERDOGAN TVRDI: “Dijelovi ruskog aviona pali su u Tursku i ozlijedili dvije osobe”

RUSIJA BIJESNA, A TURCI SE BRANE: Imamo pravo braniti svoje granice!

MOĆNA KRSTARICA: Rusija će uništiti sve mete koje zaprijete njenim snagama

On je također rekao: “Ne planiramo voditi rat protiv Turske, naše stajalište prema turskom narodu nije se promijenilo”,  rekao je Lavrov i dodao: “Imamo pitanja samo oko turskog vodstva”.

Telefonski razgovor s Cavusogluom

Turski su mediji javili da bi se Lavrov uskoro trebao sastati s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, ali je Interfax odmah objavio kako ta informacija nije točna. Njih su dvojica telefonski razgovarali u srijedu, oko sat vremena, a Lavrov je rekao da je turski ministar “pokušao opravdati odluku turskih zračnih snaga”.

Lavrov je također kazao da Rusija podupire francusku ideju o zatvaranju tursko-sirijske granice kako bi se “zaustavio priljev” džihadističkih boraca. “Spremni smo ozbiljno razmotriti tu mjeru. Mnogi kažu da će se, ako se zatvori ta granica, stati na kraj terorističkoj prijetnji iz Sirije”.

POJAVILA SE I AUDIO SNIMKA: Turski lovac upozoravao je Ruse da promijene smjer

Ruski je ministar također kazao kako će rušenje ruskog zrakoplova utjecati na razgovore o Siriji u Beču.

Povratak na Net.hr