UŽAS U AFGANISTANU

SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE: Djevojčice i žene prisiljavaju na preglede za utvrđivanje djevičanstva

Afganistanske žene i djevojčice optužene za kršenje morala često su primorane podvrgnuti se invazivnim pregledima za utvrđivanje djevičanstva koje provodi liječnici iz vladinih ustanova, upozorava u utorak Human Rights Watch (HRW).

Poboljšanje života i prava žena i dalje je jedan od glavnih izazova u Afganistanu i 15 godina nakon tvrdolinijaškog islamskog režima talibana.

Od 53 žene i djevojčice intervjuirane u desetak pokrajina diljem zemlje, 48 ih je potvrdilo da su bile podvrgnute obaveznom ginekološkom pregledu nakon što su bile optužene za preljub ili bijeg od kuće, doznaje se iz podataka koje je tijekom prošle godine prikupilo afganistansko neovisno Povjerenstvo za ljudska prava.

Više od trećine pregledano i više puta

“Kako se ginekološki pregledi provode bez pristanka žrtve, mogu se smatrati seksualnim zlostavljanjem i kršenjem ljudskih prava”, tvrdi povjerenstvo. Prisilni pregledi suprotni su duhu afganistanskog ustava te međunarodnih načela.

Među žrtvama prisilnih pregleda puno je djevojčica koje imaju samo 13 godina, a žene i djevojčice privode se i podvrgavaju ginekološkim pregledima čak i zbog samostalnog izlaska iz kuće, što nije protivno afganistanskim zakonima. Više od trećine žena prisilno je pregledano i nekoliko puta.

U izvješću povjerenstva se također upozorava da u konzervativnoj kulturi koja pridaje veliko značenje ženskom djevičanstvu, “agresivni” pregledi štete ženinu dostojanstvu, emocionalnom zdravlju i društvenom statusu.

UZNEMIRUJUĆE SNIMKE: Bijesna rulja kamenjem ubila mladu Afganistanku, a lažno je optužena!

Povratak na Net.hr