PRIJETNJA SVIJETU

ŠEF CIA-e UPOZORIO TRUMPA: ‘Poništavanje tog dogovora bio bi vrhunac gluposti, a posljedice bi bile katastrofalne’

Direktor CIA-e John Brennan upozorio je u srijedu da bi posljedice ukidanja nuklearnog sporazuma s Iranom, što je novoizabrani predsjednik Donald Trump obećavao tijekom svoje kampanje, bile “katastrofalne”.

“Mislim da bi bio vrhunac gluposti ako bi sljedeća administracija poništila taj dogovor”, rekao je Brennan za BBC, dodajući “to bi bilo katastrofalno, doista bi”.

Direktor CIA-e smatra kako bi bilo “bez presedana” da jedna administracija ukine sporazum koji je postigla prošla vlada.  To bi moglo dovesti do “oružanog programa unutar Irana što bi moglo rezultirati da i druge države u regiji pokrenu svoje programe, te započnu oružani sukobi”, tvrdi Brennan.

Trump je od svoje pobjede na izborima postao oprezniji, te nije javno raspravljao o međunarodnom dogovoru s Teheranom kojem je cilj spriječiti tu islamsku republiku da razvije nuklearno oružje. No Brennanov nasljednik na čelu američke obavještajne agencije postat će Mike Pompeo, žestoki kritičar nuklearnog dogovora.

TRUMP IZABRAO NOVOG MINISTRA ZDRAVSTVA: Gorljivi kritičar Obamacarea bit će zadužen za njegovo ukidanje?

Trump je izjavio kako će možda odobriti mučenje pritvorenika, uključujući i takozvani “waterboarding”, torturu koja uključuje simulaciju utapanja. Takve metode koristile bi se za prikupljanje informacija, no Trump je nakon tih izjava savjetovan da promijeni svoj pristup.

“Savjetovao bih svom nasljedniku da više ne ide tim putem”, istaknuo je Brennan.

“CIA je bez sumnje primila udarce zbog svog programa ispitivanja pritvorenika… Mislim da se većina dužnosnika CIA-e ne želi vratiti u to”, zaključio je direktor agencije.

U razgovoru za BBC je i izrazio nadu da će doći do poboljšanja odnosa između Washingtona i Moskve, no upozorio je: “Smatram da novoizabrani predsjednik Trump i njegova administracija moraju biti oprezni oko ruskih obećanja. Po meni, oni nisu uvijek dali ono na što su se obvezali”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr