SAUDIJSKI PRINC PRIZNAJE ODGOVORNOST ZA BRUTALNO UBOJSTVO NOVINARA! / 'To se dogodilo tijekom moje dužnosti, odgovoran sam'

Image
Foto: AFP

'Dogodilo se to tijekom moje dužnosti.

26.9.2019.
12:44
AFP
Play logo

Saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman rekao je da snosi odgovornost za ubojstvo novinara . U Saudijskoj Arabiji politički nepodoban novinar Kashoggi, kolumnist Washington Posta, brutalno je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Image
'NOVINARA SU SMAKNULI PA MU TIJELO ISJEKLI NA KOMADE': /

Trump o stravičnom ubojstvu pričao s princom Salmanom

Image
'NOVINARA SU SMAKNULI PA MU TIJELO ISJEKLI NA KOMADE': /

Trump o stravičnom ubojstvu pričao s princom Salmanom

Ubojstvo su izveli saudijski operativci, a bin Salman je odgovornost preuzeo na sebe u dokumentarnom filmu koji će biti emitiran sljedeći tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogodilo se to tijekom moje dužnosti. Na meni je sva odgovornost jer se dogodilo dok sam bio tu", objavio je Reuters prinčeve riječi kojima je u dokumentarcu zapravo rekao da je Kashoggi ubijen dok je on bio na vlasti u Rijadu.

Ubojstvo naštetilo prinčevu imidžu

Bin Salman dosad nije javno govorio o Kashoggijevu ubojstvu, iako su ga CIA i neke zapadne vlade optuživali da stoji iza toga. Saudijski dužnosnici tvrdili su da prijestolonasljednik nije imao nikakvu ulogu u toj likvidaciji. Ubojstvo Kashoggija odjeknulo je u svijetu, bacilo sjenu na Saudijsku Arabiju i naštetilo imidžu mladog saudijskog princa koji otad nije bio niti u jednom posjetu SAD-u ili Europi.

Sada je autoru filma Martinu Smithu rekao da preuzima odgovornost. Dokumentarni film bit će emitiran na godišnjicu Kashoggijeva ubojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Prinčev bivši savjetnik glavni osumnjičeni

Saudijske vlasti isprva su odbijale bilo kakvu upletenost u ovu likvidaciju da bi potom pustile priču o "odmetnutim operativcima" koji su to izveli na svoju ruku. Međutim, bilo je sve više dokaza u prilog tvrdnjama da iza ubojstva stoje upravo vlasti u Rijadu, naročito otkako je u javnost dospjela audiosnimka ubojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak je u Saudiijskoj Arabiji organiziran montirani proces s jedanaestero osumnjičenih, a na kojemu je najveća krivnja svaljena na Sauda al-Qahtanija, bivšeg bin Salmanovog visokog savjetnika. Tužiteljstvo je, naime, tvrdilo da je on izdao naredbu za ubojstvo Kashoggija i to putem Skypea.

Priznao odgovornost, ali je prebacio i na druge

Upitan kako se ubojstvo moglo dogoditi bez njegova znanja, princ je autoru dokumentarca Smithu kazao da Saudijska Arabija ima "20 milijuna ljudi i tri milijuna državnih službenika" dodavši da je mnogo ministara i službenika koji imaju razne ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Jamal Khashoggi zadnji je put viđen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada. Ondje je trebao preuzeti neke osobne dokumente jer se spremao ući u brak. Nakon što je ubijen, njegovo je tijelo navodno raskomadano i tako izneseno iz konzulata, a njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo