HLADNORATOVSKA NAPETOST / Ruska nuklearna podmornica uplovila u Havanu, stigli Amerikanci i Kanađani. Kuba: 'Nismo sretni'

Image
Foto: Shutterstock

SAD i Kuba su rekli da ruski ratni brodovi ne predstavljaju nikakvu prijetnju za regiju. Rusija je dolazak svojih brodova u savezničku Kubu opisala kao rutinu

15.6.2024.
11:57
Shutterstock
VOYO logo

Ophodni brod kanadske ratne mornarice uplovio je u Havanu u petak, nekoliko sati nakon što su Sjedinjene Države objavile da je njihova ratna podmornica pristala u američkoj pomorskoj bazi Guantanamo na Kubi, otoku na koji su ranije ovog tjedna pristigli ruski ratni brodovi.

Dolazak ruskih, kanadskih i američki brodova na Kubu, otočnu državu pod vlašću komunista svega 145 kilometara južno od američke savezne države Floride, podsjetio je na stare hladnoratovske napetosti i opterećene odnose između Rusije i zapadnih zemalja zbog rata u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, i SAD i Kuba su rekli da ruski ratni brodovi ne predstavljaju nikakvu prijetnju za regiju. Rusija je dolazak svojih brodova u savezničku Kubu opisala kao rutinu.

Image
UZ POMOĆ KATRA /

Rusija vratila šestoricu ukrajinskih dječaka njihovim obiteljima

Image
UZ POMOĆ KATRA /

Rusija vratila šestoricu ukrajinskih dječaka njihovim obiteljima

Fregata Admiral Gorškov i nuklearna podmornica Kazan uplovili su u havansku luku u srijedu nakon što su izvele vježbe "raketnim oružjem visoke preciznosti" u Atlantskom oceanu, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanadski ophodni brod Margaret Brooke je u petak počeo uplovljavati u havansku luku, što je Kanada nazvala "posjetom luci u znak priznanja dugotrajnog bilateralnog odnosa između Kanade i Kube".

SAD je nekoliko sati ranije rekao da je napadačka podmornica Helena pristigla radi rutinskog posjeta luci Guantanamo Bay, američkoj pomorskoj bazi na rubu otoka oko 850 kilometara jugoistočno od Havane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kubansko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da je obaviješteno o dolasku američke podmornice, no da nije sretno zbog toga s obzirom na to da pripada "zemlji čija je službena i praktična politika neprijateljski nastrojena prema Kubi".

"Pomorski posjeti zemlji su u pravilu rezultat pozivnice, a to nije bio slučaj", rekao je zamjenik šefa diplomacije Carlos Fernandez de Cossio. Kanadski diplomat je rekao da dolazak broda Margaret Brooke "nema veze s prisustvom ruskih brodova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija i Kuba su bile bliske saveznice za vrijeme Sovjetskog Saveza, a napetosti s Washingtonom zbog komunizma u njegovom "dvorištu" kulminirale su Kubanskom raketnom krizom 1962. Moskva je zadržala veze s Havanom. Očekuje se da će ruski brodovi ostati u havanskoj luci do ponedjeljka.

POGLEDAJTE VIDEO Putin zaprijetio Zapadu i spomenuo male države: 'Gusto su naseljene'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo