KLJUČNA BOJIŠNICA

RUSIJA ZAPRIJETILA VETOM: Ne žele prekid vatre u Alepu ni pod koju cijenu

Rusija je zaprijetila da će upotrijebiti svoje pravo veta za blokiranje nacrta rezolucije u UN-u koju je pripremila Francuska, koji predviđa prekid vatre u Alepu i zabranu nadlijetanja za sve vojne zrakoplove.

“Ne vidim kako bi mogli dopustiti tu rezoluciju”, rekao je novinarima Vitalij Čurkin, veleposlanik Rusije pri UN-u, upitan o eventualnom korištenju ruskog prava veta.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata Vijeća sigurnosti o stanju u Siriji, Čurkin je ocijenio da je francuski prijedlog izrađen na brzinu i dodao da “misli da nije osmišljen za napredovanja, već za pokretanje ruskog veta”, tijekom glasanja u subotu.

Pregovori traju već tjedan dana

Članice Vijeća pregovaraju tjedan dana o planu rezolucije okončanja intenzivnog bombardiranja opkoljenog Alepa, kako bi se omogućilo upućivanje humanitarne pomoći i zaustavljanje svih vojnih nadlijetanja grada.

Francuski veleposlanik Francois Delattre je rekao da među 15 članica Vijeća  postoji jaka podrška rezoluciji i da nema vremena za gubljenje u vezi katastrofe koja se odvija u Alepu.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je nakon razgovora s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u Washingtonu naglasio da će glasanje u subotu biti “trenutak istine” za sve članice Vijeća sigurnosti.

Alep je ključna bojišnica

Bivša gospodarska prijestolnica Sirije, Alep je od 2012. podijeljen između prorežimskih snaga na zapadu i pobunjenika na istoku grada. Grad je postao ključna bojišnica sukoba koji razara Siriju u kojem je od 2011. poginulo više od 300.000 osoba.

Režim Bashara al-Assada i njegov ruski saveznik dva tjedna vode veliku ofenzivu na pobunjeničke četvrti Alepa.

Povratak na Net.hr