NAPREDNA TEHNOLOGIJA

RUSI ZNAJU TKO JE IZA NAPADA NA NJIHOVE VOJNE BAZE? ‘Bilo je provoktora, ali ne radi se o Turcima’

Rusi tvrde da znaju koja je strana država pomogla pobunjenicima u nedavnim napadima dronovima na ruske baze u Siriji, te da kažu to nije Turska.

Rusko je Ministarstvo obrane u četvrtak pokazalo dva drona za koje tvrde da su zarobljeni nakon napada na dvije ruske vojne baze u Siriji, navodeći kako su za takve napade bila potrebna znanja i vještine koje su napadači mogli posjedovati samo zahvaljujući vanjskoj pomoći, prenosi ABC.

Svih 13 dronova neutralizirano

Ruski je predsjednik Vladimir Putin optužio neimenovane strane sile da su odgovorne za napad kako bi srušile dogovor između Rusije, Turske i Irana čija je namjera smanjivanje intenziteta borbi u Siriji.

U napadima na zračnu bazu Hmeimim i provinciji Latakija te pomorsku bazu u luci Tartarus sudjelovalo je 13 dronova, izjavilo je rusko Ministarstvo obrane. Sedam ih je srušeno PZO sustavima a preostalih šest je prisiljeno da slete zahvaljujući opremi za elektronsko ratovanje. Od tih šest, tri drona su eksplodirala kada su dotaknuli tlo, dok su preostala tri zarobljena neoštećena, izjavilo je ministarstvo.

Primitivan izgled i najmodernija elektronika

Na brifingu su predstavljena dva drona primitivnog izgleda, koji su navodno bili opremljeni najmodernijom elektronikom koja je bila otpornija na elektroničko ometanje te je bila u stanju izvoditi precizne napade.

General bojnik Aleksandar Novikov, koji predvodi odjel ministarstva za dronove, izjavio je kako su se dronovi korišteni u napadu na ruske baze ovog vikenda razlikovali od prijašnjih koje su koristili sirijski pobunjenici. Napad je koristio podatke satelitske navigacije koji se ne mogu naći na internetu, a dronovi kompleksni inžinjersku izvedbu i detaljna testiranja. “Stvaranje takvih dronova nemoguće je s ograničenim sredstvima i u okkolnostima u kojima se nalaze napadači. Potrebni su stručnjaci s posebnim treningom u zemljama koje proizvode takve dronove.

Pojačane napetosti

Iako dronovi na prvi pogled izgledaju primitivno, Rusi tvrde kako su bili moderno opremljeniFoto: Ministry of Defence of the Russian Federation

Novikov nije okrivio niti jednu specifičnu državu, No Ministarstvo obrane ranije je navelo “neobičnu podudarnost” da je američki obavještajni zrakoplov navodno letio nad Sredozemljem u blizini ruskih baza baš u vijeme uzvođenja napada. Pentagon je odlučno porekao bilo kakvu povezanost s napadima.

RUSKO MINISTARSTVO OBRANE POTVRDILO: Militanti koristili bespilotne letjelice za napad na vojne baze u Siriji

Napad je pojačao napetosti između Rusije i Turske koja ima znatan utjecaj nad nekim pobunjeničkim grupama u provinciji Idlib, koja je postala glavno utočište raznoraznih sirijskih pobunjeničkih frakcija nakon što su vladine snage uz rusku pomoć zauzele brojne teritorije. Nakon napada rusko je Ministarstvo obrane poslalo pisma turskim vojnim zapovjednicima te zatražilo da postave vojne promatrače kako bi se spriječili daljnji napadi iz Idliba na ruske snage.

Putin je izjavio kako Moskva zna tko je pomogao u pripremi napada na ruske baze, ali nije naveo dotičnu zemlju, već je samo rekao da se ne radi o Turskoj. Dodao je kako je o napadu razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, te da je uvjeren kako tursko vodstvo i vojska nemaju ništa s time. Bilo je provokatora, ali oni nisu Turci”, rekao je Putin. Ovi su se napadi dogodili samo nekoliko tjedana nakon što je Putin proglasio pobjedu u Siriji te naredio djelomično povlačenje ruskih snaga iz te države.

Povratak na Net.hr