NETKO LAŽE / Rusi: Uništili smo skladište streljiva s osiromašenim uranom, radioaktivni oblak ide prema Europi; Poljaci: Nema povećane radijacije

Image

Ruski izvori tvrde da je do pojave radioaktivnog oblaka došlo zbog uništavanja streljiva s osiromašenim uranom, koje je Zapad isporučio Ukrajini

19.5.2023.
15:07
Play logo

Sjedinjene Države koriste kemijsko i biološko oružje, uključivo u Ukrajini i radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj, rekao je u petak čelnik Sigurnosnog vijeća Rusije Nikolaj Patrušev te optužio SAD da je s Kijevom koordinirao ubojstvo istaknutih radikalnih nacionalista u Rusiji, prenosi ruska novinska agencija TASS.

"SAD razvija i već koristi kemijsko i biološko oružje, uključujući na teritoriju Ukrajine", kazao je bliski Putinov suradnik, kako prenosi TASS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radioaktivni oblak iz streljiva s osiromašenim uranijem koji je korišten u Ukrajini kreće se prema zapadnoj Europi, kazao je nadalje. Riječ je o streljivu koje je Zapad isporučio Ukrajini, kazao je Patrušev na konferenciji u Siktivkaru.

Pogođeno skladište u Hmeljnickom na zapadu Ukrajine

Ruski izvori tvrde da je do pojave radioaktivnog oblaka došlo zbog uništavanja streljiva s osiromašenim uranom, koje je Zapad isporučio Ukrajini. Točnije, navode da se to dogodilo u subotu, 13. svibnja, kada su ruske snage bombardirale skladišta vojne opreme u gradu Hmeljnicki na zapadu Ukrajine gdje se navodno nalazilo i streljivo s osiromašenim uranom koji je Kijevu nedavno poslala Velika Britanija. Napad je, kažu Rusi, izveden dronom-kamikazom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema opasnosti od povećane radijacije'

Također navodno, na području Hmeljnickog zabilježeno je povećanje gama zračenja s 80-100 na 140-160 nanosiverta. Budući da osiromašeni uran stvara relativno malu dozu gama zračenja, ovo povećanje - ako je informacija točna - ukazuje na to da su uništene velike količine streljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska Državna agencija za nuklearnu energiju opovrgla je vijest o povećanoj razini radijacije u Lublinskom vojvodstvu koje se nalazi uz granicu s Ukrajinom, a čije se administrativno sjedište Lublin nalazi četiristotinjak kilometara od Hmeljnickog u Ukrajini. Poljska agencija tvrdi da nema povećane radijacije niti opasnosti za stanovništvo.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo