Kupovina mesa svakodnevni je ritual u glavnom gradu Piedmonta, talijanske regije bogate kulinarske povijesti, ali to bi se uskoro moglo promijeniti, piše Guardian.
Gradonačelnica Chiara Appendino još je ljetos poručila da će Torino pretvoriti u prvi vegetarijanski grad na svijetu, a detalje svog petogodišnjeg plana tek treba predstaviti javnosti.
Međutim, u gradu se već organiziraju edukativni projekti u školama kako bi učenici znali što više o dobrobiti životinja i prehrani. Također postoje planovi za kreiranje vegetarijanske mape grada za turiste te uvođenje jednog dana tjedno bez mesa.
"Promocija veganske i vegetarijanske prehrane temeljni je akt u očuvanju našeg okoliša, zdravlja naših građana i dobrobiti naše zajednice", navodi se u ambicioznom programu.
"Vodeći medicinski, prehrambeni i politički stručnjaci pomoći će u promociji kulture poštivanja u našim školama, učeći djecu kako dobro jesti uz zaštitu Zemlje i prava životinja", piše.
Plan podijelio građane
Ipak, planovi su odmah naišli na podijeljena mišljenja. Dok su ih ekolozi i vegetarijanci dočekali s odobravanjem, drugi tvrde da su u suprotnosti s kulinarskom tradicijom regije.
Udruženje lokalnih mesara smatra da ured gradonačelnice privilegira jedan način prehrane u odnosu na onaj o kojem su oni ekonomski ovisni.
Slični negativni odgovor stigao je i od trgovaca s tržnice Porta Palazzo koja radi od 19. stoljeća i nudi proizvode porijeklom iz lokalnih farmi oko Torina. Fabio, prodavač mesa, ovdje radi već dva desetljeća i priznaje da novim prijedlozima nije zadovoljan.
Šunke San Daniele na Salonu Slow Food
"Naravno da nisam sretan. Pa ja prodajem meso! Posljednjih godina prodaja je pala za 40-50 posto, a vjerujem da je to zato jer je veganstvo postalo moderno, a šire se poruke kako je meso loše po zdravlje", kaže.
U njegovoj blizini je i 60-godišnja Giannona Vito. Ona vjeruje da će kvalitetno meso uvijek naći svoje kupce u ovom gradu, iako smatra da su mlađe generacije postale probirljivije.
Bit će neki nesporazum
Međutim, nova savjetnica za okoliš i zamjenica gradonačelnice Stefania Giannuzzi smatra da je došlo do nesporazuma o cilju akcije.
"Ne radi se o prisiljavaju ljudi da jedu na određeni način i ne pokušavamo doći u sukob s mesnom industrijom. Zapravo je riječ o podizanju svijesti i pokazivanju ljudima da postoji alternativa, ako su zainteresirani. Veganska prehrana je samo stvar izbora i dio plana kako bi naš grad bio održiviji i više promovirao ekološka pitanja", objasnila je.
Mnogi stanovnici Torina smatraju da to ne bi trebao biti prioritet vlasti već da postoje brojna druga važnija pitanja koja treba hitno riješiti.
Puno je većih problema
Barbara Stancati, majka, ističe da je bitnije osigurati kvalitetniju hranu djeci u školama prije uvođenja lekcija o dobrobiti životinja i održivosti.
"Škole u Italiji imaju mnogo problema tako da mi je čudno što lokalna samouprava pokušava govoriti ljudima da promijene svoje prehrambene navike i postanu vegani kada škole nemaju dovoljno novca za toaletni papir. Na to bi se trebalo fokusirati. Grad ima većih problema", kaže ova majka.
Na pitanje podržava li veganski festival, odgovara: "Zašto ne?", ali dodaje da bi se ipak trebalo okrenuti kulturnim gubicima jer je, primjerice, glavni sponzor predložene izložbe Edouarda Maneta odustao od Torina u psotavio izložbu u Milanu.
Posjetitelj Salona del Gusto razgledava pršute
Ipak, ne pružaju svi otpor novim idejama. Akademik Edigio Dansero, koji predaje kulturu i politiku na Sveučilištu u Torinu uvjeren je kako vegetarijanski grad kao koncept može donijeti mnogo toga dobrog.
Ima mjesta i za jedno i za drugo
"To može biti veoma pozitivni korak u kulturnom i ekonomskom smislu. Možemo prihvatiti oba načina prehrane. Ovo je grad poznat po svojoj kuhinji, dom koncepta 'Eataly' i slow food pokreta koji ima veliki utjecaj na kulturu hrane i obrazovanja unutar i izvan Torina", rekao je.
Veganstvo u Italiji poraste postepeno: prema istraživačkom Institutu Euripses, 1% talijanskog stanovništva u 2016. godini su vegani.
To je porast od samo 0,4% u odnosu na prethodnu godinu, ali još uvijek jedna od najbržih stopa promjene u svijetu.
U Torinu, piše Corriere della Sera, sada ima više od 30 veganskih i vegetarijanskih restorana, od kojih su mnogi otvoreni posljednjih nekoliko godina.
Precjenili se
No, ured gradonačelnice vjerojatno precjenjuje izazov koji su postavili pred sebe.
"Ja ne vidim u Torino kao grad da koji vodi ovu kulturnu promjenu, jer ljudi ovdje dolaze piti naša regionalnih vina i pojesti dobar meso", kaže profesor engleskoj jezika i lingvistike Michelangelo Conoscenti sa Sveučilišta u Torinu.
"Katolička crkva već je odredila petak kako nemrsni dan (umjesto toga smije se jesti riba), ali rijetke su obitelji koje se toga pridržavaju. Mi čak niti ne jedemo toliko mesa, ali još manje volimo da nam se govori što ćemo jesti. To je dio naše protuvladine genetike, to je ono što nas čini Talijanima!", zaključuje profesor Conoscenti.