NA DUBINI OD 60 KM

JAPAN POGODIO SNAŽAN POTRES S EPICENTROM KOD FUKUSHIME: Magnituda je bila 7,1 po Richteru

Potres magnitude 7,1 prema Richteru pogodio je Japan

Japan je danas pogodio snažan potres, koji je prema prvim informacijama bio magnitude 7,1 po Richteru, javlja EMSC.

Prema pisanju Japan Timesa epicentar potresa zabilježen je na dubini od 60 kilometara kraj obale u Fukushimi.

“Treslo je 30 – 49 sekundi. Osjećaj bio poput vožnje vlakom. Zastrašujuće”, “Naš se stan jako tresao u Tokiju”, “Osjećao sam neravnotežu, osjećao sam pomicanje poda, i zavjese su se pomicale. Jako čudan osjećaj!”, neka su od brojnih svjedočanstava na stranici Emsc.csem.hr.

Prema prvim informacijama nema veće štete i nije izdano upozorenje za cunami.

Epicentar potresa bio je uz obalu prefekture Fukushima na dubini od 60 kilometara, objavila je japanska Meteorološka služba.

Potres se dogodio iza 14 sati i zatresao zgrade u prijestolnici. Nema izvještaja o poteškoćama u nuklearnom postrojenju Tokaimura, objavio je javni servis NHK. Meteorološka služba priopćila je da nije izdano upozorenje za cunami.

Ima ozlijeđenih

Snimatelj Reutersa koji se nalazi u Fukushimi rekao je da je neko vrijeme podrhtavala njegova hotelska soba na 10. katu. Jedan muškarac iz hotela hospitaliziran je nakon što je pao i udario glavom o vrata.

Razbijeni su brojni izlozi trgovina, pokazuju televizijske snimke, dok je novinska agencija Kyodo News izvijestila o više desetaka ozlijeđenih, ali čini se bez ozbiljnijih povreda.

Gotovo 950.000 kućanstava ostalo je bez struje, rekao je vladin glasnogovornik Katsunobu Kato, a prenio javni servis NHK. Bez struje je uglavnom ostao sjeveroistok Japana, uključujući Fukushimu i susjedne prefekture.

Obližnje nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, Daini i Kahiwazaki-Kariwa rade bez poteškoća, rekao je vlasnik kompanije Tokyo Electric Power (TEPCO).

Potres je pogodio Fukushimu tek nekoliko tjedana uoči 10. obljetnice razornog potresa 11. ožujka 2011. koji je poharao sjeveroistok Japana i izazvao masivni cunami koji je doveo do najveće svjetske nuklearne krize u četvrt stoljeća.

Potresi su česti u Japanu, jednom od seizmički najaktivnijih područja na svijetu. Na Japan otpada petina potresa u svijetu magnitude 6,0 ili jačih.

Potres je pogodio Fukushimu tek nekoliko tjedana uoči 10. obljetnice razornog potresa 11. ožujka 2011. koji je poharao sjeveroistok Japana i izazvao masivni cunami koji je doveo do najveće svjetske nuklearne krize u četvrt stoljeća.

Potres u 2011. bio je magnitude 9.0

Potres iz ožujka 2011. bio je magnitude 9,0 i izazvao je cunami koji je poplavio nuklearnu elektranu Fukushimu Daiichi.

Tada je 18.500 ljudi poginulo u poplavama.

Potresi su česti u Japanu, jednom od seizmički najaktivnijih područja na svijetu. Na Japan otpada petina potresa u svijetu magnitude 6,0 ili jačih.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr