EMOTIVNI GOVOR

RASPLAKAO SE: Obami navrle suze dok je govorio o žrtvama vatrenog oružja u SAD

Iznoseći sunarodnjacima plan mjera za jačanje nadzora upotrebe vatrenog oružja, predsjednik SAD-a Barack Obama nije mogao suspregnuti osjećaje, a tijekom obraćanja suze su mu navrle na oči.

Očiju punih suza podsjetio je na dvadeset učenika ubijenih prije tri godine tijekom pucnjave u školi u gradu Newtownu u saveznoj državi Connecticut.

“Svaki puta kad pomislim na tu djecu, poludim. Zato svi moramo zatražiti od Kongresa da bude dovoljno hrabar i suprotstavi se lažima oružanog lobija”, kazao je Obama.

Kongres je talac oružanog lobija

“U ovom trenutku, oružani lobi možda drži Kongres kao taoca, ali ne može držati za taoca čitavu Ameriku”, poručio je američki predsjednik.

Amerikance je pozvao da se “probude” kako bi se okončalo oružano nasilje koje svake godine u SAD odnese desetke tisuća života, prenosi agencija AFP.

Kazao je kako se mogu pronaći načini za smanjenje oružanog nasilja, a da se pritom ne zadire u pravo na nošenje oružja zajamčeno Drugim amandmanom Ustava SAD.

“Problem je što neki trgovci oružjem igraju po drugačijim pravilima”, napomenuo je.

A ŠTO AKO SU NEVINI? Kongres SAD-a neće zabraniti kupnju oružja osumnjičenima za terorizam

Zadnji veliki posao za zadnju godinu mandata

Obama pokušava predloženim mjerama zaobići Kongres u kojem većinu čine republikanci koji su već i raije onemogućavali njegova nastojanja da pooštri nadzor nad vatrenim oružjem.

Stoga je optuživao republikance, ali i neke demokrate da iza njih stoji moćni lobi industrije oružja, koji se protivi ovim mjerama, prenosi Tanjug.

Obama je u zadnju godinu svog mandata ušao odlučan u namjeri da vatreno oružje stavi pod jači i širi nadzor tako što bi prisilio prodavače oružja da u što većem broju budu registrirani za taj posao s federalnom dozvolom.

Time ponajprije namjerava “udariti” na one koji oružje prodaju putem interneta, preko posrednika ili na raznim sajmovima i neformalnim skupovima.

OBAMA OBJAVIO PRVU ODLUKU ZA 2016.: Postrožit će kupnju oružja kako bi se smanjio broj pokolja

 

Povratak na Net.hr