NASILJE U VJERSKIM KNJIGAMA

RAČUNALNI PROGRAM DOKAZAO: Biblija je više nego dvostruko nasilnija od Kurana

Jednog je znastvenika i inženjera zanimao odnos količine nasilja u Bibliji i Kuranu te je osmislio softver u koji je ubacio tekst dviju knjiga. Rezultati su ga pomalo iznenadili.

Iako, kako napominje inžinjer Tom Anderson, nije krenuo od pretpostavke da Kuran sadržava nasilnije riječi zapisane na svojim stranicama, istraživanje je nastalo nakon promišljanja o brojnim medijskim napisima u kojima se spominju muslimani, džihadisti i borci samoproglašene Islamske države koji neke zločine čine pod opravdanjem vjere i Kurana.

Koristeći softver za analizu teksta trebalo mu je samo dvije minute da softver kategorizira riječi prisutne u Bibliji i u Kuranu, no Anderson je zapravo analizirao koliko se puta u jednoj ili drugoj knjizi pojavljuju pojmovi “radost”, “predosjećaj”, “ljutnja”, “gađenje”, “tuga”, “iznenađenje”, “strah” i “povjerenje” pojavljuju u Kuranu te u Starom i Novom zavjetu.

TVRDE DA STIŽE SMAK SVIJETA: ‘Riječ je gospodnja… Apokalipsa je sasvim blizu, sve piše u Bibliji’

JESTE LI ZNALI? Ove biblijske ‘činjenice’ u Bibliji zapravo uopće nećete naći

Prilikom analize koristio je prijevod Starog zavjeta, Novog zavjeta i Kurana na engleskom jeziku objavljene oko 1957. godine.

Detaljna je analiza pokazala da je Stari zavjet puno ‘nasilnije’ štivo od Novog zavjeta te dva puta ‘nasilniji’ od muslimanskog Kurana.

‘Od sve tri knjige sadržaj Starog zavjeta je definitivno najnasilniji. Ubojstva i uništenja u nešto većem se postotku spominju u Novom zavjetu. Njih tamo ima 2.8%, dok tih pojmova u Kuranu ima 2.1%, no Stari zavjet bez premca vodi prema količini nasilja’, rekao je Anderson.

Zanimljivo, riječ povjerenje puno je prisutnija u Kuranu, dok je ljutnja jedna od ključnih riječi koja se stalno spominje u Bibliji, piše The Independent.

Povratak na Net.hr