NE ŽELI SUKOB

PUTIN O LOŠIM ODNOSIMA S AMERIKOM: ‘Nije to počelo sa Sirijom nego s Jugoslavijom’

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji se nalazi u Indiji, rekao je u nedjelju da Rusija ne traži sukob s SAD-om i da ne pokušava utjecati na američke predsjedničke izbore, prenose agencije.

Putin je na kraju dvodnevnog summita čelnika država BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) u indijskoj saveznoj državi Goi rekao da će surađivati s bilo kojim vođom SAD-a koji bude želio surađivati s Rusijom, prenosi Reuters.

“Ako netko želi sukob, to nije naš izbor”

Putin je također odbacio američke prijetnje da će odgovoriti na navodne ruske hakerske napade i izvesti kibernetički napad na Moskvu i cijelu Rusiju, kazavši da takve izjave samo potvrđuju da Washington koristi kibernetičke napade u političke svrhe.

Glasnogovornik Kremlja ranije je izjavio da je ta prijetnja američkog potpredsjednika Joea Bidena bez presedana i dodao da će Rusija poduzeti mjere opreza.

Putin je izrazio nadu da će se bilateralni odnosi Rusije i SAD-a poboljšati nakon američkih predsjedničkih izbora.

“Želio bih uvjeriti sve, uključujući naše američke partnere i prijatelje, da se ne namjeravamo miješati u američku predizbornu kampanju”, kazao je ruski predsjednik, napominjući da “igrajući na rusku kartu” američka administracija želi prikriti svoje neuspjehe poput velikog državnog duga, slabe diplomacije na Bliskom istoku i napetih odnosa sa saveznicima u toj regiji.

“Ako netko želi sukob, to nije naš izbor”, kazao je. “Naprotiv, željeli bismo naći zajednički jezik i surađivati u rješavanju globalnih problema s kojima su suočeni i Rusija i SAD.”

RUSIJA RAZMJESTILA NUKLEARNE PROJEKTILE U SRCU EUROPE! Njemački šef diplomacije: ‘Ovo je opasnije od Hladnog rata’

“Jeljcin je bio poseban, a prikazali su ga kao pijanca”

Na pitanje jesu li se odnosi između Rusije i SAD-a pogoršali zbog Sirije, Putin je kazao da je sve počelo još raspadom Jugoslavije. “Griješite, sjetite se što se dogodilo u Jugoslaviji. Odatle je sve počelo.”

“Uzgred, Boris Jeljcin je bio poseban. Kada je zauzeo prilično čvrsto stajalište o pitanju Jugoslavije, odmah su se svi počeli prisjećati da je volio popiti. Tako je započela diskreditacija. Eto, odatle je sve počelo”, kazao je Putin.

Rusija je u nedjelju objavila da su se svi sudionici sastanka u Lausanni suglasili da bi Sirijci trebali sami odlučivati o svojoj budućnosti putem inkluzivnog dijaloga te da bi zemlja trebala ostati cjelovita, nakon što je subotnji sastanak završio bez konkretnih rezultata.

AMERIKANCI TVRDE DA SU OTKRILI TAJNI PUTINOV PLAN: ‘Želi preuzeti kontrolu nad vladama ovih pet zemalja srednje i istočne Europe’

Nema rusko-američkog dogovora oko Sirije

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da se, da bi prekid vatre u Siriji zaživio, sirijska umjerena oporba mora odvojiti od islamista bivše Fronte Nusra, koja se sada naziva Džabhat Fatah al-Šam, i drugih bliskih “terorističkih skupina”.

“Istodobno, treba biti jasno da će se operacije protiv terorista Islamske države i Fronte Nusra nastaviti”, istaknulo je ministarstvo.

Na sastanku u subotu, koji je sazvao američki državni tajnik John Kerry, nije postignut dogovor o zajedničkoj strategiji s Rusijom za okončanje rata u Siriji, koji je već ušao u šestu godinu.

Kerry je pozvao ruskog kolegu Sergeja Lavrova i sedmoricu ministara vanjskih poslova iz regije – Irana, Iraka, Saudijske Arabije, Turske, Katara, Jordana i Egipta – nekoliko tjedana nakon što je propalo primirje koje su dogovorili SAD i Rusija koje je po mnogima bila posljednja nada u mir ove godine. Europa na sastanku nije bila zastupljena, no Kerry će se kasnije u nedjelju u Londonu sastati sa šefovima diplomacija europskih zemalja kako bi razgovarali o Siriji.

SIRIJA KAO OPASAN OKIDAČ: ‘Svima mora biti jasno da je izbijanje rata između Rusije i Amerike samo pitanje vremena’

Povratak na Net.hr