PROGNOZA STRUČNJAKA S ČUVENOG SVEUČILIŠTA: / Ako se mjere protiv virusa naglo popuste, mogla bi nas zadesiti prava katastrofa...

Image
Foto: AFP / Profimedia

U Singapuru su mjere izolacije i socijalnog distanciranja dovele do gotovo potpunog poravnavanja krivulje broja zaraženih,

27.4.2020.
22:30
AFP / Profimedia
Play logo

Preuranjeno popuštanje protuepidemijskih mjera poput socijalnog distanciranja i karantene moglo bi biti katastrofalno, kažu znanstvenici iz Laboratorija za računalnu i umjetnu inteligenciju čuvenog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), privatnog istraživačkog sveučilišta u američkom gradu Cambridgeu.

Oni ističu kako najprije treba vidjeti liniju smanjivanja broja slučajeva novozaraženih koronavirusom u SAD i Italiji prije nego započne značajnije opuštanje mjera, piše The Next Web.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UN SMATRA DA SE IZVANREDNE MJERE TREBAJU OGRANIČITI: /

'Ljudskim pravima prijeti katastrofa!'

Image
UN SMATRA DA SE IZVANREDNE MJERE TREBAJU OGRANIČITI: /

'Ljudskim pravima prijeti katastrofa!'

Popuštanje u Singapuru donijelo novi val zaraze

Znanstvenici s MIT-a uspoređuju sadašnje popuštanje mjera u mnogim zemljama sa situacijom koja se dogodila Singapuru gdje su mjere izolacije i socijalnog distanciranja dovele gotovo do potpunog poravnavanja krivulje broja novozaraženih pa je tadašnja odluka, pokazalo se - nepromišljena, o povratku ljudi na posao prouzročila novi veliki val zaraze koronavirusom.

MIT-ovi su stručnjaci istražili javno dostupne podatke o širenju bolesti, podatke o tome kako su različite vlade poduzimale mjere za sprečavanje širenja zaraze te druge uobičajene epidemiološke kriterije. Kako bi svoj model učinili što preciznijim, pratili su podatke od siječnja do kraja ožujka, a zatim svoja predviđanja za travanj uskladili sa stvarnim statistikama. Njihov model uspio je precizno predvidjeti krivulju u svim zemljama za koje su stručnjaci s MIT-a uzeli podatke, piše TNW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fokus na Wuhan, Južnu Koreju, Iraliju i SAD

"Koristeći naš prošireni model neuronske mreže, analizu smo fokusirali fokusirali smo našu analizu na Wuhan, Italiju, Južnu Koreju i Sjedinjene Američke Države te uspoređujemo ulogu koju mjere karantene i izolacije imaju u svakoj od tih zemalja u kontroli efektivnog broja reprodukcije virusa. Naši rezultati nedvosmisleno ukazuju na to da su zemlje u kojima su provedene brze vladine intervencije i stroge javnozdravstvene mjere bile uspješne u zaustavljanju širenja zaraze i sprečavanju eksponencijalne eksplozije", priopćeno je s MIT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima koje su dobili, SAD bi do konca travnja trebale zaustaviti zarazu. No, izvješće stručnjaka s MIT-a jasno pokazuje kako te podatke ne treba tumačiti kao vrijeme za ublažavanje mjera koje su na snazi.

Mjere daju rezultate bolje od očekivanih

"Pokazuje se da će popuštanje ili ukidanje mjera dovesti do eksponencijalne eksplozije broja zaraženih, čime se poništavaju učinici tih mjera koje SAD provode od sredine ožujka", stoji u objašnjenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće s MIT-a pokazuje, naime, kako socijalna distanca i mjere izolacije daju rezultate, možda čak i bolje nego što mnogi smatraju. No, ako se prerano odustane od njih, moralo bi se krenuti ispočetka.

Play logo

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo