Prodavali su ih kao hit, a sada vide koliko je tanka crta između junaka i bedaka

shimmer fallback
22.4.2014.
11:40
Play logo

"Ulazak u EU 2004. bilo je vrijeme očekivanja, ostvarenja glavnog strateškog cilja, vrijeme kad se otvarao šampanjac, dok se danas obljetnica ulaska dočekuje u bitno drukčijoj atmosferi. Veliku euforiju zamijenili su zabrinutost, neizvjesnost, pa i sve veće nepovjerenje", piše mariborski "Večer".

Loše upravljanje krizom

Za to nije kriva samo globalna financijska kriza nego i europske elite koje su krizom "loše upravljale", ocjenjuje list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temelji demokratske legitimnosti uzdrmani su, a "Način kako se krizom upravlja Europu ponovo dijeli na bogati centar i socijalno devastiranu periferiju koju u simboličnom i stvarnom smislu predstavlja Grčka", piše list.

Unija je danas drugačija od one u koju su ušli

Play logo

Europske vladajuće elite na toj periferiji vide i Sloveniju koju su prije "prodavali" kao hit i priču o europskom uspjehu, a koja sada vidi koliko je tanka crta "između junaka i bedaka", piše "Večer".

"EU je napustila temeljne ideje suživota, solidarnosti i socijalne države kao nesporne civilizacijske tekovine, te je po diktatu Berlina i uz sve nemoćniji Pariz naglaske u svojim politikama pomaknula u polje neoliberalne ekonomije i proračunske discipline. EU je danas drukčija od one u koju smo prije 10 godina ušli", navodi mariborski "Večer".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo