PROCURIO DOKAZ DA IZA KEMIJSKOG NAPADA STOJI ASADOV REŽIM? / 'Ovo je vojni pilot koji je ubio 87 civila'

Image
Foto: Twitter

Pilot koji je izveo kemijski napad sarinom u kojem je ubijeno 87 sirijskih civila je Asadov general koji je predvodio sličan napad i prije mjesec dana, piše Daily Mail.

10.4.2017.
15:54
Twitter
VOYO logo

General Muhamed Hasuri, zapovjednik eskadrile u Asadovoj vojsci, prima čestitke za akciju u Kan Šeikunu na fotografiji objavljenoj prošlog utorka na Twitteru. Fares Šehabi, član parlamenta iz Alepa i visoko pozicionirani član Asadovog režima, objavio je na društvenoj mreži fotografiju na kojoj se Hasuri rukuje s generalom Ali Abdulahom Ajubom, načelnikom Glavnog stožera sirijske vojske.

Šehabi je potpisao sliku sljedećim riječima: "Šef sirijskog stožera zahvaljujuje generalu Hajthamu Hasuriju za uništavanje Al-Qaidinog skladišta oružja u Kan Šeikunu, Edlib."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra se da je Šehabi koristio lažno ime i pokušao zaštititi generalov identitet, iako ta slika odgovara njegovim ranije objavljenim fotografijama. Jedan izvor je također potvrdio Timesu da je čovjek na snimci uistinu Muhamed Hasuri.

Asadov režim tvrdi da nije ispustio kemijsko oružje na Kan Šeikun, ratarsko selo blizu Homsa, i kaže da su bombardirali džihadističku trgovinu oružjem iz koje je nakon toga iscurio smrtonosni nervni otrov. No, stručnjaci su odbacili tu teoriju, rekavši da bi plin sarin prije bio uništen u eksploziji negoli raspršen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

The Times tvrdi da je general Hasuri odgovoran za još jedan napad plinom u selu Lataminehu, 25 kilometara od Kan Šeikhuna, 30. ožujka.

U tom je napadu otrovano oko 70 ljudi, a liječnici su rekli da su se žrtve grčile i izlazila im je pjena na usta. Nitko, međutim, nije poginuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci također tvrde da je general Hasuri sigurno znao da je bacio kemijska sredstva jer se pogođeno područje uvelike razlikuje od onoga napadnutoga konvencionalnim bombama. Kemijsko oružje mora se baciti uz vjetar prema ciljanom području, u idealnim vremenskim uvjetima tako da prebrzo ne ispari ili ga ne otpuše vjetar.

U ponedjeljak su se čak u medijima pojavili uzvještaji da je general Hasuri poginuo u napadu automobila-bombe, no to nije bilo moguće potvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Hasuri je, inače, Alavit, pripadnik šijitskih muslimana kojima pripada i Asad, ali i većina diktatorovih dužnosnika.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo