Preminuo čovjek koji nas je podsjetio da treba reći – dosta!

U 95. godini preminuo je Stéphane Frédéric Hessel, heroj pokreta otpora u Francuskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i heroj otpora kasnijim društveno-političkim uređenjima u kojima je novac jedina vrijednost, a dostojanstvo ljudskog života nikakvo.

Jedan od najvećih mislilaca našeg doba i boraca protiv učmalosti od koje boluju potlačene mase, pisac, diplomat i obavještajac, Stéphane Frédéric Hessel, preminuo je u utorak. Prošle je godine, podsjetimo, trebao gostovati na zagrebačkom festivalu Subversive, ali ga je spriječio srčani udar samo deset dana prije nastupa. Ipak, do zadnjeg trena nastojao se pojaviti u Zagrebu kako bi mu poručio da se treba pobuniti.

“Pobunite se!” je, naime, njegova posljednja knjiga koja je prodana u milijunskoj nakladi diljem svijeta. Ovaj kratki uradak od samo 30-ak stranica podsjetnik je na ono što moramo prezirati u nepravednom svijetu i sažetak je njegovog bogatog iskustva borbe za ljudska prava.

Preživio pakao i vratio se jači

Prva velika pobuna u njegovom životu bila je ona protiv nacističkog režima i kvislinga iz Vichyja. Dok je sudjelovao u organizaciji pokreta otpora u Parizu, uhvaćen je od strane Gestapoa, mučen i deportiran u koncentracijski logor Buchenwald. Čudom je preživio i posvetio život borbi za ljudska prava. Nakon rata sudjelovao je zajedno s Eleanor Roosevelt u uređivanju temeljnog svjetskog dokumenta o pravima svih ljudi – Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Iako mu je otac Židov optuživan je za antisemitizam zbog prozivanja Izraela za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Palestincima, a bio je rukovoditelj više organizacija kojima je promicao nenasilje. Bunio se protiv šovinističke politike prema imigrantima. Bio je oštri kritičar kapitalizma i politike rasta u sferi financija, znanosti i tehnologiji koju je nazivao “potrebno nam je još”, zalažući se za etiku, održivi razvoj i socijalna prava.

Nesnalaženje nije opcija

Knjigom “Pobunite se!” poučio je mlade da se i oni za to moraju boriti te da je najgori stav ravnodušnost, kazati “Ja tu ništa ne mogu, snalazim se”.

“Takvim ponašanjem gubite jedan od bitnih sastojaka koji vas čini čovjekom. Jedan od neophodnih sastojaka: sposobnost da se pobunite i angažman koji iz toga proizlazi”, naveo je.

Povratak na Net.hr