ZADOVOLJAN ODRAĐENIM

PREDSJEDNIK ICTY-a: ‘Haški sud nije sudio državama nego pojedincima’

Predsjednik ICTY-a izjavio je kako taj sud nije sudio državama, već pojedincima, te kako je uvjeren da je sud ispunio svoju misiju.

Donedavni predsjednik raspuštenog Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carmel Agius izjavio je u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz kako ICTY nije sudio državama nego pojedincima, ponovivši tvrdnje da je taj sud ispunio svoju misiju.

Haški tribunal ‘ispunio svoj mandat’

“Sasvim je pogrešno reći da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju mogao pripisati odgovornost za ono što se događalo tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji bilo kojoj državi”, rekao je Agius. Dodao je kako je pojednako pogrešno tvrditi kako je ICTY mogao osloboditi bilo koju državu takve odgovornosti. “Mandat Tribunala u Haagu bio je da provede istragu i kazneno goni pojedince odgovorne za kršenje međunarodnog humanitarnog prava na teritoriji bivše Jugoslavije, a ne država”, pojasnio je.

Po njegovim riječima Haaški tribunal je ispunio svoj mandat što je uključivalo i pridonošenje ‘ponovnom uspostavljanju i održavanju mira u regiji’. “Čvrsto vjerujemo da je ICTY ispunio taj mandat. Sud je ključan doprinos u jačanju i izgradnji kapaciteta lokalnih sudova, sudaca, tužitelja i odvjetnika obrane”, rekao je malteški sudac koji je trenutačno angažiran u Mehanizmu za Međunarodne kaznene sudove (MICT).

GLAVNI HAŠKI TUŽITELJ: ‘Najviše mi je žao što nisu osudili hrvatske generale Gotovinu i Markača…’

Agius je nedavno predsjedavao sudskim vijećem koje je donijelo presudu u predmetu protiv šestorice dužnosnika Herceg Bosne. On je svjestan da su presude Haaškog tribunala izazvale različite komentare u regiji. “Izraženi su različiti pogledi, a reakcije na te presude bile su u skladu s nacionalnim pripadnošću i političkim uvjerenjima osoba koje su izrazile te poglede. Itekako sam svjestan da su u regiji prisutne revizionističke snage i negiranje zločina”, rekao je Agius.

Povratak na Net.hr